![]() |
Korianteri-limettiä, tulista, homejuustoa ja Välimeren maustevoita, olkaa hyvät! |
Maustevoiden
valmistus on vähän kuin askartelua, jossa voi päästää
mielikuvituksensa valloilleen. Päämuovailuvahana toimii pehmeä,
notkea voi, jonka joukkoon sekoitellaan maustavia aineita oman mielen
mukaan. Perinteisiä maustamisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi
valkosipuli, persilja ja ruohosipuli. Yrtit kuuluvat ehdottomasti
maustamisvaihtoehtojen ykköskastiin. Monet mausteet pippureista
chilijauheeseen sopivat maustevoin raaka-aineiksi. Rohkeimmat
kokeilevat maustevoin sekaan juustoja, oliiveita tai esimerkiksi anjovista. Maustavat aineet on syytä hienontaa aivan hienoksi silpuksi voin sekaan. Lihalle ja
kalalla toimivat hieman eri maut: kalalle saa olla hennompaa,
yrttistä makumaailmaa, lihalle taas voimakkaampaa ja mausteisempaa.
Jotkin maustevoit toimivat toki molempien kanssa.
Maustevoita
voit valmistaa jo hyvissä ajoin tarjoilua edeltävänä päivänä
jääkaappiin ja sitä voi myös säilyttää pakastimessa, jolloin
säilytysaika pitenee. Maustevoi ei kuitenkaan säily enää yhtä
kauan kuin puhdas, pakkauksessaan oleva voi. Hyvin jähmettyneestä
voista on helppo leikata siistejä nappeja tarjolle. Napeista voi
pursottaa myös ruusukkeen mallisia pursottimella. Näppäräsormiset
voivat muotoilla voin jähmettymään levyksi ja ottaa levystä
pienellä piparkakkumuotilla tähtiä tai sydämiä. Maustevoita voi
tietenkin käyttää myös leivän päällä levittenä, varsinkin,
jos sitä grilliherkkujen nauttimisen jälkeen jää ylimääräistä.
Kokeilimme
oikein urakalla erilaisia maustevoita ja niiden toimivuutta lihan ja
kalan kanssa. Kissa ei meidän kesävoita syönyt:
korianteri-limettivoi kalan kera oli kokin mieleen, ja laadunvalvoja
liputti pihvin ja homejuustovoin puolesta. Tässä alla kaikki
yhdistelmät nyt ovat, valitse suosikkisi! Näistä annoksista saat
n. 10-15 maustevoinappia per annos.
Välimeren maustevoi
(kalalle tai lihalle)
200
g pehmeää voita (myös oivariinia tai margariinia voi käyttää, mutta aromi ei ole tienkään yhtä hyvä kuin aidolla voilla)
6
aurinkokuivattua tomaatti
hienonnettuna
50
g fetajuustoa murustettuna
1-2
rkl oliiveita hienonnettuna
½
ruukku basilikaa silputtuna
Korianteri-limettimaustevoi
(kalalle)
200
g pehmeää voita
½-1
ruukku korianteria hienonnettuna
½
limetin mehu
½
tl hyvin pestyn limetin raastettua kuorta
Tulinen maustevoi
(lihalle)
200 g pehmeää voita
1 ½ rkl
tomaattipyreetä
½ pieni tulinen chili
(esim. thai-chili) hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä
hienonnettuna
1 kesäsipulin varsi
hienonnettuna
Sinihomejuustomaustevoi
(kalalle tai lihalle)
200
g voita
100
g aurajuustoa
persiljaa
hienonnettuna
Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin. Annostele voi (kostutetun)
leivinpaperin palan päälle kuvan osoittamalla tavalla.
Kääri tiiviksi n. 2-3 cm halkaisijaltaan olevaksi rullaksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
Voin voi jähmettää myös pakastimessa, erityisesti, jos on kiire. Leikkaa jähmettyneestä voista sopivan paksuisia nappeja ja tarjoa grillatun ruoan lisäkkeenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti