![]() |
Melkein yhtä söpöjä kuin macaronit! |
Nämä keksit ovat alunperin päätyneet reseptikokelmaani suunnitellessani gluteenittoman leivonnan kurssia. Sen jälkeen olen leiponut näitä herkkupaloja moneen muuhunkin tilaisuuteen kaikille maistelijoille, en pelkästään gluteenittomille vieraille. Taikina on hyvin koossa pysyvä ja helposti leivottava ja keksien rakenne on murea, mikä ei ole aina itsestäänselvyys gluteenittomien leivonnaisten kohdalla. Hempeät keksit sopivat hyvin kesän kahvituksiin tarjottavaksi, kunhan ei jätä niitä auringonpaisteeseen, jolloin kreemi voi sulaa. Usein gluteeniton leivonta aiheuttaa päänvaivaa emännälle ja onkin hyvä kerätä reseptikokoelmiin varmoja ja hyviksi havaittuja gluteenittomia ohjeita.
Keksien valmistukseen käytetään luontaisesti gluteenittomia
jauhoja: riisi- ja kikhernejauhoa sekä maissitärkkelystä. Riisijauhoa
ja maissitärkkelystä on saatavilla normaaleista ruokakaupoista, mutta kikhernejauho on eksoottisempi tuttavuus. Itse
olen hankkinut sitä aasialaisesta ruokakaupasta intialaisen ruoan
valmistusta varten, myös ekokaupoista (esim. Ruohonjuuri) löytyy tätä
gram-jauhonakin tunnettua tuotetta. Vegaanit käyttävät jauhoa munakkaiden,
pannukakkujan ja lettujen saostajana, koska sillä pystyy korvaamaan
kananmunan. Jauhossa on aromikas, herneinen makunsa, mutta
yllättävästi täytekekseissä aluksi hullulta kuulostava
hernemäinen aromi antaa mukavan säväyksen, kun se maistuu juuri
sopivasti hivenen. Jos kikhernejauhoa ei ole helposti saatavilla,
ensimmäisenä tulisi mieleen kokeilla soijajauhoja kikhernejauhon tilalla, mutta en ole itse tuota kokeillut.
![]() |
Etualalla käyttämäni kikhernejauho |
Jos
ei ole tarvetta valmistaa gluteenittomia keksejä, voi keksipohjat
valmistaa vaikkapa Hanna-tädin kakkujen tai vaalean murotaikinan ohjeella. Täytä keksipohjat samaan tapaan kreemillä kuin gluteenittomassa ohjeessa. Kreemin väriä voi tietysti muutella oman mielen mukaan,
itselläni usein tuo kuvassakin näkyvä pinkki vie voiton väriskaalassa :)
Ainemäärät
on alkuperäisessä ohjeessa annettu painomitoissa ja olen itse
käyttänyt vaakaa leipoessani näitä keksejä. Muutin kuitenkin
sulkuihin jauhojen määrät vetomitoiksi, jotta kenenkään
leipominen ei tyssää vaa'an puutteeseen. Erittäin hyvä opas
mittojen muuttamiseen on muuten KTL:n julkaisema
Ruokamittoja. Siinä on taulukoitu laajasti erilaisia ruokamittoja
aina hedelmien painoista lähtien.
TÄYTEKEKSIT
95 g (1 ¾ dl)
maissitärkkelystä
110 g (2 dl)
riisijauhoja
45 g (¾ dl)
kikhernejauhoja
75 g (1 ¼ dl)
tomusokeria
170 g pehmeää voita
tai margariinia
½-1 rkl kylmää
vettä
Kreemitäyte:
50 g pehmeää voita
tai margariinia
200 g tomusokeria
siivilöitynä
2-4 tl vettä
punaista
elintarvikeväriä
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja varaa pelti ja sen päälle leivinpaperi.
- Siivilöi maissitärkkelys ja jauhot sekä tomusokeri kulhoon.
- Nypi joukkoon voi. Lisää murumaiseen massaan vesi ja sekoita tasaiseksi, muotoiltavaksi taikinaksi.
- Pyörittele n. 2 tl kokoisia palloja taikinasta. Nostele pallot pellille tasaisin välein ja litistä ne haarukalla.
- Paista 15 minuuttia, kunnes ne keksit ovat kullankeltaisia (keksien ei ole tarkoitus ruskistua). Jäähdytä keksipohjat.
- Valmista kreemi vatkaamalla kaikki aineet muovikulhossa sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.
- Täytä keksit laittamalla nokare kreemiä keksipohjan päälle ja painamalla toinen pohja päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti