Grilli on käynyt
kuumana takapihallamme monena iltana, ja yhtenä sellaisena halusin
kokeilla ritareiden valmistusta normaalista pannupaistosta poiketen
grilliritilällä. Näin saa nimellisesti hieman eksotiikkaa
ritareiden valmistukseen, ja muutenkin on hauska hyödyntää grilliä
koko aterian ajan. Seuraavaksi varoituksen sanaset: valvo
grillautuvia pullaviipaleita tarkasti paiston aikana, sillä ne kärvähtävät
todella helposti! Valellaanhan viipaleet muna-maito-sokeri
-seoksella, jolloin munan ja maidon proteiinit ja sokerin
hiilihydraatit ovat suoraan kosketuksissa kuumuuteen ja valmiina
palamaan mustaksi korpuksi pullan pintaan. Tästä kohtaa on
sensuroitu kuva meidän ensimmäisestä pullaviipalesatsista, vaikka
varoituksen tehokeinona se olisi varmasti vakuuttava.
Mikä ero muuten on
köyhillä ja rikkailla ritareilla? Köyhiä ritareita tarjoat
silloin, kun valmistat jälkiruoan vaaleasta leivästä. Rikkaat
ritarit syntyvät pullaviipaleista. Tällä erottelulla on
entisaikaan ollut ehkä enemmän merkitystä, kun vehnäpulla oli
oikeasti hienompaa ja kalliimpaa herkkua. Olit sitten tekemässä
köyhiä tai rikkaita ritareita, kummasakin voit hyödyntää hieman
kuivahtanutta, jo biojäteastian laidalla keikkuvaa pullaa tai
leipää. Tämä jälkkäri on siis varsin ympäristöystävällistä
tarjottavaa, mikäli sillä voit hillitä bioastian täyttymistä!
![]() |
Sinne tipahti kermavaahtonokare, ritarien ja marjojen ihanaan sekamelskaan. |
Valmistin ritareiden lisäkkeeksi mansikkasiirappia, josta tuli aivan mielettömän hyvää! Se sopisi monen muunkin jälkiruoan ja erityisesti jäätelön kastikkeeksi. Tätä tehdään meillä vielä uudestaan tänä kesänä!
KESÄISET KÖYHÄT
RITARIT GRILLISSÄ
2 viipaletta
pullapitkoa tai ranskanleipää/ruokailija (viipaleet saavat olla
kuivahtaneita)
Kostusmaito:
2 kananmunaa
3 dl maitoa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi:
kermavaahtoa
tuoreita marjoja
mansikka-kardemummasiirappia
(ohje alla)
- Valmista kostutusmaito: Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää muut aineet. Sekoita hyvin.
- Kastele pulla- tai leipäviipaleet molemmin puolin kostutusmaidossa. Nosta grilliin ja grillaa molemmille puolille kaunis kullanruskea pinta (n. minuutti per puoli). Varo, ettei viipaleet pääse palamaan.
- Tarjoa lämpimien, grillattujen ritareiden kera kermavaahtoa, tuoreita marjoja ja mansikkasiirappia.
MANSIKKA-KARDEMUMMASIIRAPPI
2 dl mansikoita
2 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
- Laita mansikat ja vesi kattilaan, kuumenna ja keitä hiljalleen n. 5 minuuttia.
- Siivilöi mansikat pois ja siirrä muodostunut mehu takaisin kattilaan.
- Lisää joukkoon sokeri ja kardemumma. Kuumenna uudestaan. Kun liemi alkaa kiehua, keitä lientä kasaan ilman kantta, kunnes liemi alkaa paksuuntua siirappimaiseksi, n. 15-20 minuuttia. Vettä haihtuu pois ja liemen sokeripitoisuus kasvaa.
- Jäähdytä siirappi ja tarjoa jälkiruokien lisäkkeenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti