Kaivoinpa itsekin isoimman kattilani esiin kaapin perukoilta ja shoppailin lähikaupasta purkkikaupalla luomu-täysmaitoa (paras juusto tulee tankkimaidosta, täysrasvaisesta ja mahdollisimman vähän käsitellystä maidosta) ja ryhdyin juustonvalmistuspuuhiin. Vaikeaa ei kotijuuston valmistus ole: tarvitset vain muutaman välineen (tarpeeksi suuren kattilan, harsokangasta, juustomuotin tai lävikön ja lämpömittarin), raaka-aineeksi maitoa, maustamiseen ripauksen suolaa ja juuston juoksuttamiseen jotain hapanta tai entsyymipohjaista juustonjuoksutinta.
Juustonjuoksutinta
löytyy hyvin
varustelluista ruokakaupoista kylmähyllystä, useimmiten juusto-osastolta. Juustonjuoksutin tai
–juoksute sisältää entsyymejä, jotka ovat joko eläinperäisiä,
kasviperäisiä tai mikrobiologisesti valmistettuja. Perinteisesti
juoksutin on peräisin vasikan mahasta, josta se uutetaan, mutta
nykyisin yhä enemmän juoksutinta valmistetaan hyötymikrobien
avulla. Tarkista tuoteselosteesta tai tuotteen valmistajalta, mikäli
haluat välttää eläinperäisiä raaka-aineita.
Tällä kertaa valmistin leipäjuustoa alla olevan ohjeen mukaan.
JUOKSUTINJUUSTO
4 l täysmaitoa
1 rkl suolaa
1 ½ tl
juustonjuoksutinta
- Kaada maito kattilaan. Lisää suola. Kuumenna kädenlämpöiseksi (36 astetta). Sekoita joukkoon juoksutin. Anna lämpötilan nousta vielä muutama aste, noin 38–39 asteeseen. Lämpötila ei saa nousta sitä korkeammaksi. Nosta kattila levyltä. Peitä kannella. Anna juoksettua lieden reunalla 20 - 30 min.
- Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan veitsellä, lusikalla tai vaikkapa vispilällä ristiviillot. Anna heran erottua n. 10 minuuttia.Nostele juustomassa reikäkauhan avulla kostutetulla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin, lävikköön tai siivilään. Käsittele juustomassaa varoen. Mitä kovemmin heraa puristellaan pois, sitä kovempi juustosta tulee. Kotijuuston tarkoitus olisi olla pehmeähköä. Taita sideharso juuston päälle.
- Anna juustoa valua jääkaapissa muutamia tunteja tai yli yön. Kumoa tarjoiluastiaan ja poista liina.
Variaatio
juoksutinjuustosta: Leipäjuusto
- Valmista juustomassa kuten juoksutinjuustoon.
- Kun koko massa on juustoutunut, nosta se siivilään, joka on vuorattu kastellulla sideharsolla. Anna heran valua kymmenisen minuuttia.
- Nosta juusto leivinpaperin päälle uunipellille ja paista juusto 250 asteisessa uunissa grillivastusta käyttäen ruskeapilkulliseksi, n. 20–30 minuuttia. Voit kääntää juuston paiston puolivälissä, jotta molemmat puolet paistuu. Juustosta lähtee paiston aikana runsaasti heraa, joka uunin pohjalle valuessaan palaa kiinni ja käryää. Käytä paistossa siis mieluusti reunallista pelliä, jolloin hera ei valu.
Blogissani on haastetta Sinulle!
VastaaPoistaAurinkoista päivän jatkoa! :)
voiko tällä tavalla tehdä muihin maitoihin juustoa? esim mantelimaitoon, jos haluaa välttää eläinperäisiä tuotteita?
VastaaPoista"Tarkista tuoteselosteesta tai tuotteen valmistajalta, mikäli haluat välttää eläinperäisiä raaka-aineita."
Itse olen kokeillut lähinnä soijamaidon juoksuttamista, josta lopputuloksena tofua. Soijamaito juoksutetaan yleensä happamalla aineella, esimerkiksi sitruunamehulla tai etikalla. Tämän linkin takana vinkkiä aiheeseen: http://yrttipurkki.blogspot.fi/2011/04/tofun-valmistaminen.html
VastaaPoistaKaura-, riisi- ja mantelimaidoista en osaa sanoa varmasti. Juoksutuksessa vaikutetaan maidon proteiineihin, ja mietin, että onkohan noissa kasvipohjaisissa maidoissa riittävästi ja erityisesti sopivan laatuista proteiinia juoksettumiseen.