sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Suklainen omenapiiras aikuiseen makuun



Omenapiirakka tai pari syksyssä pitää mielen virkeänä. Virkistystä tarjoaa myös uusien ohjeiden etsiminen vanhoihin tuttuihin leivonnaisiin. Tällä kertaa nappasin idean yhdistää piiraassa kotoiset omput ja lempiraaka-aineeni suklaan. Lopputulos oli kuin tummaa samettia ja pala täyteläistä syksyistä makumaailmaa. Piiras ei ole lainkaan liian makea, ja parhaiten se sopiikin mielestäni aikuiseen makuun.

Hauska idea oli myös valmistaa piiraan perinteinen taikinaristikkokansi tähtikuvioilla.

SUKLAINEN OMENAPIIRAS

3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
125 g voita tai margariinia
2 kananmunaa

Täyte:
500 g omenaa kuutioituna
25 g voita
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
75 g tummaa suklaata
  1.  Valmista ensin pohjataikina: mittaa kuivat aineet kulhoon, kaakaojauhe siivilän läpi. Lisää joukkoon voi kuutioituna ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina peitettynä jääkaappiin jähmettymään täytteen teon ajaksi.
  2. Kuori ja kuutioi omenat. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon omenat, sokeri ja kaneli. Keitä omenoita noin viisi minuuttia. Siirrä kattila liedeltä, paloittele suklaa omenan joukkoon ja anna sulaa seokseen.
  3. Taputtele 2/3 taikinasta pyöreän vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Kauli sillä aikaa lopusta taikinasta parin millin paksuinen levy ja ota levystä pienellä tähtimuotilla kuvioita.
  5. Levitä omenaseos tasaisesti esipaistetulle pohjalle ja peitä piiras taikinatähdillä. Paista vielä noin 20 minuuttia.
  6. Tarjoa haaleana esimerkiksi vaniljajäätelön kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti