torstai 22. marraskuuta 2012

Pastatalkoot

Huhhuijaa, marraskuu on ollut yhtä uurastusta töissä ja blogi on saanut siinä sivussa vähän lomailla. Vielä muutama tiivis viikko on tiedossa, mutta pyrin joulua kohden taas kokkailemaan ja leivoskelemaan omaksi ja muiden iloksi ja toimittamaan todistusaineisto tänne teidän luettavaksenne.

Sen verran viime viikonloppuana oli aikaa ja ennen kaikkea pastakone käytössä, että ehdin pyöräyttelemään hiukan itsetehtyä nauhapastaa ja ravioleja. Tuorepastan valmistus on aina melkoinen projekti, mutta se on taas sarjassamme sitä kuuluisaa taikinaterapiaa, kun saa nyhrätä ja vääntää pastataikinaköntin kanssa.

Tästä pastan tarina alkaa: durumvehnäjauhokraateri ja kananmunat.

Raviolit täyttyivät pinaatti-brie-timjamitäytteellä ja olivat aika makoisia tuoreeltaan, pistaasikastikkeen kera. Niin makoisia, että kypsästä annoksesta meidän uusilla hienoilla pastalautasilla ei saatu otettua kuvan kuvaa. Onneksi työvaiheista tallentui kameraan muutamat otokset.


 TUOREPASTAN PERUSOHJE

Huom! Pastataikinaohjeita löytyy yhtä monta kuin on tekijääkin. Toisissa ohjeissa on munaa, toisissa ei; joissakin ohjeissa lisätään oliiviöljyä ja suolaa, mutta niitä ei ole pakko käyttää jne. Tämä ohje on omasta mielestäni hyväksi todettu.

300 g durumvehnäjauhoja (ravioleja ja tortellineja valmistaessa ota ¾ dl jauhoista pois)
3 kananmunaa
(½ tl suolaa)
1 rkl oliiviöljyä

  1. Mittaa jauhot leivonta-alustalle keoksi. Taikina voidaan sekoittaa myös kulhossa, mutta leivonta-alustalla sekoittaminen on perinteinen tapa.
  2. Tee keon keskelle kuoppa ja riko kananmunat siihen. Lisää kuoppaan myös halutessasi suola ja oliiviöljy. Jos haluat käyttää värjääviä aineita, esim. pinaatti, punajuuri, sekoita ne kananmunan joukkoon ja nypi kananmunan mukana jauhoihin.
  3. Nypi jauhoja vähitellen munan ja öljyn joukkoon. Etene keskeltä laidoille päin.
  4. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia kunnes se on joustava ja pinnalta sileä.
  5. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä huoneenlämmössä puoli tuntia. Tällä välin voit valmistella pasta kastikkeen aineksia tai täytettävien pastojen täytteitä.
  6. Jaa taikina noin 8 pieneen osaan. Pidä taikinapallot tuorekelmulla peitettynä.
  7. Ota yksi taikinapala, pyöritä palloksi ja litistä lättänäksi. Aloita taikinan työstäminen pastakoneen suurimmalla terävälillä. Aja taikinaa muutaman kerran isoimmalla välillä ja jos haluat taikinalevystä tasareunaisen taittele taikinaa suorakaiteen malliseksi.
  8. Etene paksusta levystä vähitellen ohuempaan. Voit käyttää jauhoja tarttumisen estämiseksi, jos taikina on kosteaa. Aja tortellini- ja raviolilevyt ohuemmiksi kuin nauhapastalevyt.
  9. Leikkaa ohut levy pastakoneen leikkuuterällä, veitsellä tai taikinapyörällä haluamasi muotoiseksi tai valmista levystä täytettäviä tuorepastoja.
  10. Keitä pasta väljässä vedessä. Käytä suolaa 1 tl litraa kohti. Neljänneskilon tuorepastaerän keittämiseen tarvitaan 3 l vettä. Sekoittele pastaa keittämisen aikana. Puraisemalla on helpoin varmistua siitä, että pastassa on vielä puruvastusta eli se on al dente. Kypsymisaika vaihtelee pastan muodon, laadun, paksuuden ja tuoreuden mukaan. Useimmiten pari minuuttia riittää.
  11. Kaada kypsä tuorepasta siivilään ja siitä lämmitettyyn tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon kastike ja anna maustua hetken. Tai lisää joukkoon loraus oliiviöljyä maun antajaksi.

     
PINAATTI-BRIE-TIMJAMIRAVIOLIT JA PISTAASIKASTIKE

Täyte:
100 g pinaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 timjaminvartta (lehdet)
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
muskottipähkinää maun mukaan
200 g briejuustoa
2 rkl parmesanjuustoa
  1. Valmista taikina edellä olleen perusohjeen mukaan.
  2. Ryöppää pinaattia kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia, nostele pinaatti lävikköön anna valua hetki. ja kuivaa välikössä. Kun pinaatti on jäähtynyt, purista se kuivaksi ja pilko hienoksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja riivi timjamista lehdet ja hienonna niitä hieman.
  4. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen loraus oliiviöljyä ja nokare voita.
  5. Kun rasva on kuumaa, lisää sipuli, valkosipuli ja timjaminlehdet. Kuullota minuutti, pari ja sitten lisää hienonnettu pinaatti. Paista ja sekoittele noin 30 sekuntia ja mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Siirrä täyte lautaselle jäähtymään.
  6. Hienonna brie-juusto pieniksi kuutioksi ja raasta parmesan.
  7. Lisää juustot jäähtyneeseen pinaattitäytteeseen. Tarkista täytteen maku.
  8. Kauli pastalevyt tuorepastan perusohjeen mukaan.
  9. Levitä kaulitut pastalevyt pöydälle. Nosta pieni lusikallinen täytettä noin 7
    sentin välein pastalevylle. Laita toinen samankokoinen levy täytteiden päälle tai taita levy pitkittäin kahtia. Painele varovasti pastalevy kiinni alla olevaan levyyn. Voit käyttää tarvittaessa vettä ”liimana”. Leikkaa raviolileikkurilla, taikinapyörällä tai veitsellä pasta neliöiksi jättäen täytteen ympärille taikinaa noin 1–2 senttiä. Painele taikina tiukkaan kiinni.
  10. Keitä isossa kattilassa runsaasti suolalla maustettua vettä 2-3 minuuttia.

PISTAASIKASTIKE

150 g pistaaseja (kuorittuna)
1½ rkl ruokaöljyä
1 rkl tuoretta salviaa
3 dl ranskankermaa
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 dl parmesaanijuusto-raastetta
  1. Hienonna pistaaseja kevyesti. Paahda pistaasit pienessä määrässä öljyä pannulla, lisää salvianlehdet ja kuullota niitä hetki.
  2. Lisää ranskankerma, mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä kastike, mutta älä anna kiehua. Nosta kastike liedeltä.
  3. Keitä raviolit yllä olevan ohjeen mukaan.
  4. Tarjoile pinaatti-brie-timjamiraviolit ja pistaasikastike parmesaanin kanssa, koristele tuoreilla salvianlehdillä ja muutamalla pistaasilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti