sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Edelleen Espanjan makuja

Tapas-lautanen, nam!

Tänä viikonloppuna oli ohjelmassa mukavaista vieraiden kestitsemistä. Ilmeisesti Espanja-vaihde on jäänyt pahasti silmään, kun menu koostui jälleen tapaksista ja muista espanjalaisista herkuista. Kokonaisuudessaan menu meni näin:

MENU

Tapaksia:
Avokadomoussea ja grillattua vaniljakatkarapua – Mousse de Aguacate con Camarónes
Ryppyperunoita ja mojokastiketta – Papas arrugadas y mojo
Marinoitua manchego-juustoa – El Queso del Manchego abado
Faustino Cava Extra Seco

Pääruoaksi:
Torres Sangre de Toro

Jälkiruoaksi:
Crema catalana
Torres floralis moscatel oro

Tapakset onnistuivat aivan mainiosti ja oma suosikkini näistä oli selkeästi täyteläinen avokadomousse kera jättikatkaravunpyrstön.

AVOKADOMOUSSEA JA GRILLATTUA VANILJAKATKARAPUA

13 kpl tuoreita tiikeriravun pyrstöjä (tarkista, ovatko kuorittuja ja suoli poistettu)
½ kpl vaniljatanko
4 rkl oliiviöljyä
1 lime
suolaa
mustapippuria
  1. Laita tiikeriravunpyrstöt kulhoon ja lisää suolaa maun mukaan.
  2. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kulhoon. Lisää kulhoon myös vaniljatanko ja öljy. Sekoita. Anna marinoitua ½ h.
  3. Poista ravut vaniljaöljystä ja paista ne pannulla öljyssä nopeasti kypsiksi, noin minuutti, pari/puoli.
  4. Kun ravut ovat kypsiä palauta ne vaniljaöljyn sekaan kulhoon. Raasta joukkoon limen kuori ja purista mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä ja jätä hetkeksi maustumaan.
Avokadomousse
1 kpl avokado
1 sitruunan mehu
2 rkl ranskankermaa
2 rkl maustamatonta jogurttia
suolaa
  1. Leikkaa avokado kahtia, irroita kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon.
  2. Lisää joukkoon sitruunanmehu, ranskankerma ja jogurtti. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  3. Lisää suolaa maun mukaan.
  4. Kokoa annos pieneen kulhoon, esim. espressokuppi, pohjalle avokadososetta ja päälle rapu pystyasentoon. Ripottele päälle vielä jäljellejäänyttä vaniljaöljyä ja koristele tuoreella basilikalla.
 Pääruoasta en ehtinyt edes ottaa valokuvaa, niin nopeasti se katosi parempiin suihin. Tästä saatte kuitenkin stailatun kuva kyseisestä ruokalajista sekä reseptin. Itse tein lähes täysin Maku-lehden ohjeen mukaan, paitsi suurustin kastiketta muutamalla teelusikallisella maissitärkkelystä, koska halusin kastikemaisemman rakenteen kyseiseen ruokalajiin. Lihana oli myöskin lampaan sijasta karitsa, ja se kypsyi kolmen tunnin hauduttelun aikana suussasulavan pehmeäksi.

Jälkkärikin meinasi ohittaa sujuvasti kuvausvaiheen, kun olin popsinut jo puolet taivaallisesta vanukkaasta. Sain kuin sainkin sitten muutaman ruudun napattua crema catalanasta ja se näytti tältä:


CREMA CATALANA (6 annosta)

1 vaniljatanko
2 appelsiinia
6 dl kuohukermaa
1 ½ dl sokeria
2 kanelitankoa
7 keltuaista
1 ½ dl maitoa
n. 1 dl tummaa kidesokeria tai ruokosokeria
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 
  2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet talteen. Huuhdo appelsiinit ja raasta kuori raastimen pienellä terällä.
  3. Kiehauta kattilassa kerma, sokeri, kaneli- ja vaniljatanko, vaniljan siemenet sekä raastettu appelsiinin kuori. Anna maustua 30 minuuttia.
  4. Sekoita keltuaiset ja maito hyvin kulhossa. Siivilöi joukkoon kerma-mausteseos, sekoita.
  5. Kaada massaa noin 2-3 sentin kerros uuninkestäviin vuokiin (halkaisija 10 senttiä).
  6. Laita vuoat isoon korkealaitaiseen uunipannuun tai -vuokaan ja lisää vuokaan vettä niin paljon kun mahtuu (tietenkin siten, että vanukasvuokiin ei pääse vettä). Kypsennä uunissa vesihauteessa noin 45 minuuttia. Vanukas on kypsää, kun se on hyytynyt ja tytisee vain hieman, kun sitä heilauttaa.   
    Jäähdytä vanukkaita jääkaapissa muutama tuntu tai  yön yli.
  7. Juuri ennen tarjoilua ripottele vanukkaan pintaan ohut kerros sokeria ja karamellisoi pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.

    Meillä on olemassa kaasupoltin eli tuttavallisemmin tohotin, jolla on tietysti kiva brassailla seurassa ja antaa jokaisen ruokailijan polttaa itse karamellipinta vanukkaaseen. Tohottimen käyttö on ollut mulle tähän asti vähän mysteeri, välillä se toimii ja välillä taas ei, mutta tämän illallisen aikana selvisi, mistä on kiikastanut. Tarvittiin hitsi soikoon mies esittämään, että pitäähän siinä olla ilma-aukko auki, jotta liekki syttyy. Olisi pitänyt näköjään vähän tarkemmin tutkiskella tuon laitteen toimintaperiaatteita... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti