Tapas-lautanen, nam! |
Tänä viikonloppuna oli ohjelmassa mukavaista vieraiden kestitsemistä. Ilmeisesti Espanja-vaihde on jäänyt pahasti silmään, kun menu koostui jälleen tapaksista ja muista espanjalaisista herkuista. Kokonaisuudessaan menu meni näin:
MENU
Tapaksia:
Tapaksia:
Avokadomoussea
ja grillattua vaniljakatkarapua – Mousse de Aguacate con Camarónes
Ryppyperunoita
ja mojokastiketta – Papas arrugadas y mojo
Marinoitua
manchego-juustoa – El Queso del Manchego abado
Faustino
Cava Extra Seco
Pääruoaksi:
Torres
Sangre de Toro
Jälkiruoaksi:
Crema
catalana
Torres
floralis moscatel oro
Tapakset onnistuivat aivan mainiosti ja oma suosikkini näistä oli selkeästi täyteläinen avokadomousse kera jättikatkaravunpyrstön.
AVOKADOMOUSSEA JA GRILLATTUA VANILJAKATKARAPUA
13 kpl tuoreita tiikeriravun pyrstöjä
(tarkista, ovatko kuorittuja ja suoli poistettu)
½ kpl vaniljatanko
4 rkl oliiviöljyä
1 lime
suolaa
½ kpl vaniljatanko
4 rkl oliiviöljyä
1 lime
suolaa
mustapippuria
- Laita tiikeriravunpyrstöt kulhoon ja lisää suolaa maun mukaan.
- Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kulhoon. Lisää kulhoon myös vaniljatanko ja öljy. Sekoita. Anna marinoitua ½ h.
- Poista ravut vaniljaöljystä ja paista ne pannulla öljyssä nopeasti kypsiksi, noin minuutti, pari/puoli.
- Kun ravut ovat kypsiä palauta ne vaniljaöljyn sekaan kulhoon. Raasta joukkoon limen kuori ja purista mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä ja jätä hetkeksi maustumaan.
Avokadomousse
1 kpl avokado
1 sitruunan mehu
1 sitruunan mehu
2 rkl ranskankermaa
2 rkl maustamatonta jogurttia
suolaa
2 rkl maustamatonta jogurttia
suolaa
- Leikkaa avokado kahtia, irroita kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon.
- Lisää joukkoon sitruunanmehu, ranskankerma ja jogurtti. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Lisää suolaa maun mukaan.
- Kokoa annos pieneen kulhoon, esim. espressokuppi, pohjalle avokadososetta ja päälle rapu pystyasentoon. Ripottele päälle vielä jäljellejäänyttä vaniljaöljyä ja koristele tuoreella basilikalla.
Jälkkärikin meinasi ohittaa sujuvasti kuvausvaiheen, kun olin popsinut jo puolet taivaallisesta vanukkaasta. Sain kuin sainkin sitten muutaman ruudun napattua crema catalanasta ja se näytti tältä:
CREMA CATALANA (6 annosta)
1 vaniljatanko
2 appelsiinia
6 dl kuohukermaa
1 ½ dl sokeria
2 kanelitankoa
7 keltuaista
1 ½ dl maitoa
n. 1 dl tummaa kidesokeria tai
ruokosokeria
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet talteen. Huuhdo appelsiinit ja raasta kuori raastimen pienellä terällä.
- Kiehauta kattilassa kerma, sokeri, kaneli- ja vaniljatanko, vaniljan siemenet sekä raastettu appelsiinin kuori. Anna maustua 30 minuuttia.
- Sekoita keltuaiset ja maito hyvin kulhossa. Siivilöi joukkoon kerma-mausteseos, sekoita.
- Kaada massaa noin 2-3 sentin kerros uuninkestäviin vuokiin (halkaisija 10 senttiä).
- Laita vuoat isoon korkealaitaiseen uunipannuun tai -vuokaan ja lisää vuokaan vettä niin paljon kun mahtuu (tietenkin siten, että vanukasvuokiin ei pääse vettä). Kypsennä uunissa vesihauteessa noin 45 minuuttia. Vanukas on kypsää, kun se on hyytynyt ja tytisee vain hieman, kun sitä heilauttaa.Jäähdytä vanukkaita jääkaapissa muutama tuntu tai yön yli.
- Juuri ennen tarjoilua ripottele vanukkaan pintaan ohut kerros sokeria ja karamellisoi pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.Meillä on olemassa kaasupoltin eli tuttavallisemmin tohotin, jolla on tietysti kiva brassailla seurassa ja antaa jokaisen ruokailijan polttaa itse karamellipinta vanukkaaseen. Tohottimen käyttö on ollut mulle tähän asti vähän mysteeri, välillä se toimii ja välillä taas ei, mutta tämän illallisen aikana selvisi, mistä on kiikastanut. Tarvittiin hitsi soikoon mies esittämään, että pitäähän siinä olla ilma-aukko auki, jotta liekki syttyy. Olisi pitänyt näköjään vähän tarkemmin tutkiskella tuon laitteen toimintaperiaatteita... :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti