Viime viikonloppuna tuli kokkailtua meksikolaista ruokaa itse tehtyine tortilloineen, salsoineen ja muine lisäkkeineen. Aitoa meksikolaista keittiötä on jo jonkin aikaa pidetty nousevana trendinä, kun taas texmex alkaa olla niin ysäri-juttu. Näyttävät ne tv:n kokkiohjelmissakin vääntävän meksikolaista sapuskaa ja ihania meksikolaisia keittokirjoja on julkaistu syksyn ja talven aikana. Sopivasti Helsingin Stockan Herkussakin on meneillään juuri Meksiko-viikot (löysin sieltä jopa kuivattuja maissinlehtiä, joten tamale-talkootkin on luvassa jossain vaiheessa!).
Pääsin viime syksynä osallistumaan Helsingissä järjestettyyn maya-konferenssiin liittyvään ruoanvalmistus-workshopiin, jossa opettajina olivat ihanat meksikolaiset Veronica ja Claudia. Heidän ohjauksessaan valmistimme salsoja, tortilloita, tamaleja ja monenlaista muuta meksikolaista ruokaa. Inspiraatio kasvoi valmistaa kotikeittiössäkin näitä herkkuja.
Tästä kirjasta sain lisäinspiraatiota: kauniita kuvia ja herkullisia ohjeita! |
Tortilloiden valmistaminen itse käy teoriassa suhteellisen helposti. Käytännössä masa harina -maissijauhosta valmistettu taikina on murenevaista ja sen kauliminen hankalaa. Maissitortilloiden valmistukseen käytetäänkin kaulimen sijaan erityistä prässiä, jolla taikina saadaan litistettyä ohueksi pyöreäksi levyksi. Itse korvasin taikinan maissijauhoista n. 1/4 durumvehnäjauhoilla, jolloin sain hieman sitkoa taikinaan ja kauliminen levyiksi onnistui paremmin. Mielestämme vehnäjauholisäys ei vaikuttanut negatiivisesti makuun, mutta taikinan käsiteltävyys sitä vastoin helpottui huomattavasti.
ITSE TEHDYT TORTILLAT
220 g masa harinaa
80 g durumvehnäjauhoa
ripaus suolaa
n. 3 dl lämmintä vettä
- Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita sekaisin.
- Lisää vettä pikkuhiljaa ja sekoita ensin esimerkiksi haarukkavatkaimella, sitten puhtaalla kädellä. Alusta taikina sileäksi kiinteäksi palloksi.
- Jaa taikina 10 palaan ja pyörittele jokainen pala palloksi. Kauli pallot kaulimella tai pulikalla n. millin, parin paksuisiksi pyöreiksi tortilloiksi.
- Kuumenna paistinpannu kuumaksi olman paistorasvaa ja kypsennä tortillat pannulla, noin minuutti per puoli. Tortilloihin saa tulla kevyesti ruskeita pilkkuja. Pinoa tortillat tarjoiluastiaan ja peitä puhtaalla leivinliinalla.
Tortilla-making |
Tortilloiden sisään kietaisimme tällä kertaa tomaattisalsan, guancamolen, mustapaputahnan ja ja muutaman salaatinlehden lisäksi chipotle-kanaa, josta tuli ihan huippuhyvää! Kanan valmistus oli myös huippuhelppoa, joten tätä tulee tehdyksi varmasti toistekin. Sekä tortillojen että kanan ohjeen nappasin edellä esitellystä Real mexican food-kirjasta. Kirjassa on näiden lisäksi vielä monen monta ohjetta, joihin haluan päästä käsiksi, niin hyvältä ruoat näyttävät kirjan kuvissa!
CHIPOTLE-KANA
400 g luutonta kanaa tai broileria
3 valkosipulinkynttä
1 rkl chipotle-chilitahnaa
1 ½ tl juustokuminaa
1 ½ tl kanelia
1 tl oreganoa
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
3/4 dl kasviöljyä
- Paloittele kana suupalan kokoisiksi paloiksi.
- Kuori ja hienonna valkkosipulinkynnet pieneksi silpuksi.
- Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään kulhossa. Lisää myös kanapalat joukkoon ja sekoita marinadia kaikkialle lihaan.
- Anna marinoitua jääkaapissa 2-4 tuntia.
- Nosta kana lämpenemään huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen kypsentämistä.
- Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle hieman kasviöljyä. Kypsennä ensin kanapalojen pinnat kuumalla pannulla, noin vajaa minuutti per puoli. Vähennä sitten lämpöä ja anna palojen hautua pannulla kannella peitettynä läpikypsiksi.
- Tarjoile tortillojen, salsan, mustapaputahna ja guancamolen kera.
Chipotle-kana lisäkkeineen. |
Tomaattisalsaa! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti