sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Aidon meksikolaisen ruoan jäljillä


Viime viikonloppuna tuli kokkailtua meksikolaista ruokaa itse tehtyine tortilloineen, salsoineen ja muine lisäkkeineen. Aitoa meksikolaista keittiötä on jo jonkin aikaa pidetty nousevana trendinä, kun taas texmex alkaa olla niin ysäri-juttu. Näyttävät ne tv:n kokkiohjelmissakin vääntävän meksikolaista sapuskaa ja ihania meksikolaisia keittokirjoja on julkaistu syksyn ja talven aikana. Sopivasti Helsingin Stockan Herkussakin on meneillään juuri Meksiko-viikot (löysin sieltä jopa kuivattuja maissinlehtiä, joten tamale-talkootkin on luvassa jossain vaiheessa!).

Pääsin viime syksynä osallistumaan Helsingissä järjestettyyn maya-konferenssiin liittyvään ruoanvalmistus-workshopiin, jossa opettajina olivat ihanat meksikolaiset Veronica ja Claudia.  Heidän ohjauksessaan valmistimme salsoja, tortilloita, tamaleja ja monenlaista muuta meksikolaista ruokaa. Inspiraatio kasvoi valmistaa kotikeittiössäkin näitä herkkuja.

Tästä kirjasta sain lisäinspiraatiota: kauniita kuvia ja herkullisia ohjeita!

Tortilloiden valmistaminen itse käy teoriassa suhteellisen helposti. Käytännössä masa harina -maissijauhosta valmistettu taikina on murenevaista ja sen kauliminen hankalaa. Maissitortilloiden valmistukseen käytetäänkin kaulimen sijaan erityistä prässiä, jolla taikina saadaan litistettyä ohueksi pyöreäksi levyksi. Itse korvasin taikinan maissijauhoista n. 1/4 durumvehnäjauhoilla, jolloin sain hieman sitkoa taikinaan ja kauliminen levyiksi onnistui paremmin. Mielestämme vehnäjauholisäys ei vaikuttanut negatiivisesti makuun, mutta taikinan käsiteltävyys sitä vastoin helpottui huomattavasti.

ITSE TEHDYT TORTILLAT

220 g masa harinaa
80 g durumvehnäjauhoa
ripaus suolaa
n. 3 dl lämmintä vettä
  1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita sekaisin.
  2. Lisää vettä pikkuhiljaa ja sekoita ensin esimerkiksi haarukkavatkaimella, sitten puhtaalla kädellä. Alusta taikina sileäksi kiinteäksi palloksi.
  3. Jaa taikina 10 palaan ja pyörittele jokainen pala palloksi. Kauli pallot kaulimella tai pulikalla n. millin, parin paksuisiksi pyöreiksi tortilloiksi.
  4. Kuumenna paistinpannu kuumaksi olman paistorasvaa ja kypsennä tortillat pannulla, noin minuutti per puoli. Tortilloihin saa tulla kevyesti ruskeita pilkkuja. Pinoa tortillat tarjoiluastiaan ja peitä puhtaalla leivinliinalla.
Tortilla-making

Tortilloiden sisään kietaisimme tällä kertaa tomaattisalsan, guancamolen, mustapaputahnan ja ja muutaman salaatinlehden lisäksi chipotle-kanaa, josta tuli ihan huippuhyvää! Kanan valmistus oli myös huippuhelppoa, joten tätä tulee tehdyksi varmasti toistekin. Sekä tortillojen että kanan ohjeen nappasin edellä esitellystä Real mexican food-kirjasta. Kirjassa on näiden lisäksi vielä monen monta ohjetta, joihin haluan päästä käsiksi, niin hyvältä ruoat näyttävät kirjan kuvissa!

CHIPOTLE-KANA

400 g luutonta kanaa tai broileria
3 valkosipulinkynttä
1 rkl chipotle-chilitahnaa
1 ½ tl juustokuminaa
1 ½ tl kanelia
1 tl oreganoa
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
3/4 dl kasviöljyä
  1. Paloittele kana suupalan kokoisiksi paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna valkkosipulinkynnet pieneksi silpuksi.
  3. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään kulhossa. Lisää myös kanapalat joukkoon ja sekoita marinadia kaikkialle lihaan.
  4. Anna marinoitua jääkaapissa 2-4 tuntia.
  5. Nosta kana lämpenemään huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen kypsentämistä.
  6. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle hieman kasviöljyä. Kypsennä ensin kanapalojen pinnat kuumalla pannulla, noin vajaa minuutti per puoli. Vähennä sitten lämpöä ja anna palojen hautua pannulla kannella peitettynä läpikypsiksi.
  7. Tarjoile tortillojen, salsan, mustapaputahna ja guancamolen kera.

Chipotle-kana lisäkkeineen.

Tomaattisalsaa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti