torstai 24. tammikuuta 2013

Maltti on valttia -leivontaa


Eilen tuli palattua erään haastavanakin pidetyn klassikkoleivonnaisen pariin ranskalaisen ruoan kurssia valmistellessani. Mikäpä muukaan olisi kyseessä kuin tuulihattu. Tuulihattujen leipoja tarvitsee hieman malttia varsinkin paistovaiheessa: anna uuniluukun pysyä visusti kiinni, vaikka mielesi tekisikin kurkistella leivonnaisten kypsyyttä. Raakojen tuulihattujen rakenne ei kestä avaamisesta aiheutuvaa ilmavirtaa, mutta kypsien tuulihattujen rakenne on ikäänkuin kipsaantunut ja  pysyvä.

      TUULIHATUT

      100 g voita 
      2 dl vettä
      2 dl vehnäjauhoja  
      3 kananmunaa

  1. Mittaa voi ja vesi kattilaan. Valitse teräskattila, jotta voit käyttää samaa astiaa vatkausvaiheessa. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää voi-vesiseokseen kerralla jauhot ja sekoita lastalla tai kauhalla, kunnes neste on imeytynyt jauhoihin ja tuloksena on paksu, kiinteä taikina.
  3. Jäähdytä taikina.
  4. Lisää munat yksitellen taikinaan. Vatkaa taikinaa huolellisesti joka välissä.
  5. Laita valmis taikina pursotuspussiin ja pursota nokareita leivinpaperoidulle pellille.
  6. Paista tuulihatut kahdessa erässä 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia (vähennä/lisää paistoaikaa koon mukaan). Vältä avaamasta uunia paistamisen aikana, ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana– tuulihatut lässähtävät helposti! Paista tuulihatut kypsiksi, raa'at tuulihatut lätsähtävät!
  7. Anna tuulihattujen jäähtyä. Täytä ne sitten leikkaamalla kylkeen viilto ja pursottamalla sisään kermavaahtoa tai muuta haluamaasi täytettä.

    Suklaatäyte

    200 g taloussuklaata
    2 keltuiasta
    2 dl kuohu- tai vispikermaa

    1. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa jaksottain. 
    2. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten suklaan joukkoon. Anna jäähtyä hieman. Älä huolestu, jos täyte näyttää tässä vaiheessa liian paksulta tms., kerma notkistaa täytettä.
    3. Vaahdota kerma ja lisää suklaaseokseen sekoittaen.
    4. Pursota täyte jäähtyneiden tuulihattujen sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti