Eilen tuli palattua erään haastavanakin pidetyn klassikkoleivonnaisen pariin ranskalaisen ruoan kurssia valmistellessani. Mikäpä muukaan olisi kyseessä kuin tuulihattu. Tuulihattujen leipoja tarvitsee hieman malttia varsinkin paistovaiheessa: anna uuniluukun pysyä visusti kiinni, vaikka mielesi tekisikin kurkistella leivonnaisten kypsyyttä. Raakojen tuulihattujen rakenne ei kestä avaamisesta aiheutuvaa ilmavirtaa, mutta kypsien tuulihattujen rakenne on ikäänkuin kipsaantunut ja pysyvä.
TUULIHATUT
100 g voita
2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
- Mittaa voi ja vesi kattilaan. Valitse teräskattila, jotta voit käyttää samaa astiaa vatkausvaiheessa. Kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää voi-vesiseokseen kerralla jauhot ja sekoita lastalla tai kauhalla, kunnes neste on imeytynyt jauhoihin ja tuloksena on paksu, kiinteä taikina.
- Jäähdytä taikina.
- Lisää munat yksitellen taikinaan. Vatkaa taikinaa huolellisesti joka välissä.
- Laita valmis taikina pursotuspussiin ja pursota nokareita leivinpaperoidulle pellille.
- Paista tuulihatut kahdessa erässä 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia (vähennä/lisää paistoaikaa koon mukaan). Vältä avaamasta uunia paistamisen aikana, ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana– tuulihatut lässähtävät helposti! Paista tuulihatut kypsiksi, raa'at tuulihatut lätsähtävät!
- Anna tuulihattujen jäähtyä. Täytä ne sitten leikkaamalla kylkeen viilto ja pursottamalla sisään kermavaahtoa tai muuta haluamaasi täytettä.
Suklaatäyte
200 g taloussuklaata
2 keltuiasta
2 dl kuohu- tai vispikermaa
- Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa jaksottain.
- Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten suklaan joukkoon. Anna jäähtyä hieman. Älä huolestu, jos täyte näyttää tässä vaiheessa liian paksulta tms., kerma notkistaa täytettä.
- Vaahdota kerma ja lisää suklaaseokseen sekoittaen.
- Pursota täyte jäähtyneiden tuulihattujen sisään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti