sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Talven kausiruokaa


Bliniaika koitti meidän talouteen tammikuisen sunnuntaibrunssin muodossa. Kausiruoat ilahduttavat aina, oli kyse sitten blineistä, laskiaspullista tai vappusimasta. Kausiruoka on kuin ystävä, jonka kohtaa aina uudestaan vuoden tauon jälkeen. Blinejä tulee kyllä tehtyä useankin kerran talvessa, niin ihania herkkupaloja ne ovat.

Olen yleensä valmistanut blinit tällaisen simppelin ohjeen mukaan, vaikka blinitaikinareseptejä löytyy niin monta kuin tekijääkin. Lisäkkeenä meillä oli perinteiset herkut: sipulisilppu. smetana ja mäti.

BLINIT (n. 8 kpl isoja blinejä)

25 g hiivaa
3 dl maitoa
3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaviiliä
1 keltuainen
1 valkuainen
1 tl sokeria
¾ tl suolaa
  1. Murenna hiiva kulhoon.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiivan joukkoon. Liuota hiiva sekoittamalla maitoon.
  3. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen, sokeri ja suola hiiva-maitoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä liinalla peitettynä tunti, pari tai pitempäänin, jolloin hiiva alkaa toimiman ja taikinaan kehittyy happamia aromeja.
  5. Vaahdota valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se varovasti taikinaan.
  6. Paista runsaassa rasvassa blini- tai lettupannussa kullankeltaisiksi.


Blinit kannattaa paistaa kirkastetussa voissa, joka kestää paremmin korkeita paistolämpötiloja käryämättä (voissahan kärähtää helposti proteiinit ja hiilihydraatit, jotka kirkastetusta voista on poistettu) ja antaa kauniimman paistopinnan. Blinejä paistaessa ei saa kitsastella paistorasvan määrässä, jos haluaa kauniin ja rapean paistopinnan. Näin on näreet: näillä herkuilla ei laihduta, vaan lähinnä kerätään talven pakkasiin vararavintoa :)  

KIRKASTETTU VOI (riittää em. blinitaikinan paistoon)

250 g voita

Sulata voi kattilassa sekoittamatta. Anna sulan voin poreilla miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Varo, että voi ei pala. Nosta kattila sitten liedeltä ja anna sen seistä muutama minuutti.Kuori pinnalle noussut vaahto pois. Kaada kirkas voirasva varovasti toiseen astiaan siten että saat valkoisen sakan jäämään kaatoastian pohjalle. Kirkastettu voi säilyy hyvin jääkaapissa ja sitä voi käyttää ruokaöljyn tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti