maanantai 7. tammikuuta 2013

Vuoden 2013 ensimmäinen kakku



Viikonloppuna meillä kävi vieraita ja sain hyvän syyn loihtia herkullisia juhlaleivonnaisia. Joulutohinoista oli jäänyt pussillinen sahramia kaapin pohjalle, ja kun kaappi-inventaariota tehdessäni löysin käsiini tuon maustepussin, alkoi mielessäni kehittyä heti ajatus sahraminkeltaisesta juustokakusta. Pohjaksi paistoin suklaapohjan, joka antoi kivasti sekä ulkonäköä että makua kakulle. Hyytelötäyte muokkautui monet kerrat hyväksi havaitusta suhteesta 4 dl vispikermaa - 400 g maustamatonta tuorejuustoa ja valkosuklaasäväykset vielä kaiken silaukseksi. Koristeluun käytin runsaasti erilaisia eksoottisia hedelmiä.

Sahramin ja valkosuklaan maku oli aika jännä yhdistelmä, ja sahramihan tässä makuparissa selkeästi dominoi.  Täytyy vielä tänään maiskutella kakunrippeitä uudelleen ja miettiä, pääsekö sahrami toisenkin kerran juustokakkuani maustamaan.

HEDELMÄINEN SAHRAMI-VALKOSUKLAAKAKKU

Pohja:
125 g voita
75g taloussuklaata
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
6 liivatelehteä
150 g valkosuklaata
4 dl vispikermaa
2 prk (400 g) maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
½ dl vettä
½ g sahramia

Koristeluun:
erilaisia (eksoottisia) hedelmiä
  1. Valmista ensin pohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Jäähdytä seosta hieman.
  3. Lisää sokerit ja suola voi-suklaaseoksen joukkoon. Lisää munat yksitellen hyvin vispilällä sekoittaen. Lisää joukkoon lopuksi jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  4. Paista 25 cm voidellussa irtopohjavuoassa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Kokeile tikulla kypsyyttä.
  5. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.
  6.  Valmista pohjan jäähtyessä täyte. Aloita laittamalla liivatelehdet kulhoon reiluun määrään kylmää vettä. Anna liota noin 5 minuuttia.
  7.  Sulata valkosuklaa mikrossa jaksoittain tai vesihauteessa liedellä.
  8.  Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi kulhossa. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sokeri edelleen vatkaimella sekoittaen, jotta saat tuorejuuston sekoittumaan sileäksi massaan (ei tuorejuustopaakkuja, kiitos!)
  9. Mittaa vesi ja sahrami pieneen kattilaan tai mikron kestävään kulhoon. Kuumenna lähes kiehuvaksi liedellä tai mikrossa. Puristele liivatelehdet kuiviksi ja liuota kuumaan sahramiliemeen.
  10. Lisää kerma-tuorejuustomassaan ensin sulatettu valkosuklaa nauhana kaataen ja voimakkaasti sekoittaen. Lisää sitten samoin hieman jäähtynyt liivateseos.
  11. Kaada massa tasaisesti jäähtyneen suklaapohjan päälle irtopohjavuokaan. Kelmuta vuoka ja nosta jääkaappiin jähmettymään useammaksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.
  12. Poista vuoan reuna ja nosta kakku tarjoilulautaselle.
  13. Koristele huhdotuilla ja paloitelluilla hedelmillä mielesi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti