Vietnamilainen ruoka on ollut pitkään ruokarakkauteni, mutta nyt kuvaan on astunut uusi ihastus: libanonilaisen keittiön raikkaat, sitruunaiset ja yrttiset maut. Viime kesäisellä Tukholman kierroksella onnistuimme eksymään laadunvalvojan kanssa ihanaan libanonilaiseen ravintolaan ja siitä lähtien olen odottanut sopivaa tilaisuutta valmistaa Lähi-idän raikkaita herkkuja kotikeittiössä.
Viikonlopun vieraat saivat osallistua valmistamani meze-pöydän (eli Lähi-idän alkupalapöydän) antimien maisteluun. Monenlaista sorttia pöytä tarjosikin: hummusta, baba ganoush -munakoisotahnaa, tzatzikia, tabboulehia, fattoush-leipäsalaattia ja karitsasta valmistettuja meze-pyöryköitä.
Oma suosikkini meze-pöydän antimista on tabbouleh. Aidossa tabboulehissa bulgur-suurimoita on vain ripaus ja yrttejä, erityisesti persiljaa, on kasapäin. Nyt pihistelin hieman yrttejen määrässä, mutta ehkäpä kesällä omalta palstalta saadun sadon myötävaikutuksesta voisi valmistaa ekstra-yrttistä tabboulehia.
TABBOULEH
1 dl bulguria (Välimeren, Turkin ja Lähi-idän ruoassa paljon käytetty vehnäsuurimo)
vettä keittämiseen
100 g (sileälehtistä) persiljaa (itse käytin osittain kähärämpää versiota, sitä kun sai lähikaupasta isommissa ja edullisemmissa punteissa)
20 g minttua
30 g ruohosipulia
3-4 tomaattia
pala kurkkua
½ punasipuli
1 sitruunan mehu
1 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kanelia
- Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä.
- Hienonna yrttit (persiljan ja mintun lehtiosat ja ruohosipulin varret) hienoksi silpuksi.
- Puolita tomaatit ja poista niistä kostea siemenosa esimerkiksi lusikalla kaivertaen (voit käyttää siemen osan esim. tomaattikeittoon, heittää pata- tai keittoruoan joukkoon tms.) ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Poista myös kurkusta siemenosa ja kuutioi muu osa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli aivan pieneksi silpuksi.
- Sekoita jäähtynyt bulgur, yrtit ja kasvikset. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja oliiviöljy ja mausta suolalla, mustapippurilla ja kanelilla. Tarjoile heti!
![]() | |||
Fattoush pitää kasvisten lisäksi sisällään tuoretta tai paistettua pitaleipää |
![]() |
Etualan linssilude on hummusta, taustalla baba ganoush sekä salaatit. |
![]() |
Jälkiruoka eli cup cake -buffet ei aivan noudattanut illan teemaa... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti