sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Meze-pöydän hurmaa


Vietnamilainen ruoka on ollut pitkään ruokarakkauteni, mutta nyt kuvaan on astunut uusi ihastus: libanonilaisen keittiön raikkaat, sitruunaiset ja yrttiset maut. Viime kesäisellä Tukholman kierroksella onnistuimme eksymään laadunvalvojan kanssa ihanaan libanonilaiseen ravintolaan ja siitä lähtien olen odottanut sopivaa tilaisuutta valmistaa Lähi-idän raikkaita herkkuja kotikeittiössä.

Viikonlopun vieraat saivat osallistua valmistamani meze-pöydän (eli Lähi-idän alkupalapöydän) antimien maisteluun. Monenlaista sorttia pöytä tarjosikin: hummusta, baba ganoush -munakoisotahnaa, tzatzikia, tabboulehia, fattoush-leipäsalaattia ja karitsasta valmistettuja meze-pyöryköitä.


Oma suosikkini meze-pöydän antimista on tabbouleh. Aidossa tabboulehissa bulgur-suurimoita on vain ripaus ja yrttejä, erityisesti persiljaa, on kasapäin. Nyt pihistelin hieman yrttejen määrässä, mutta ehkäpä kesällä omalta palstalta saadun sadon myötävaikutuksesta voisi valmistaa ekstra-yrttistä tabboulehia.

TABBOULEH

1 dl bulguria (Välimeren, Turkin ja Lähi-idän ruoassa paljon käytetty vehnäsuurimo)
vettä keittämiseen

100 g (sileälehtistä) persiljaa (itse käytin osittain kähärämpää versiota, sitä kun sai lähikaupasta isommissa ja edullisemmissa punteissa)
20 g minttua
30 g ruohosipulia
3-4 tomaattia
pala kurkkua
½ punasipuli
1 sitruunan mehu
1 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kanelia
  1. Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä.
  2. Hienonna yrttit (persiljan ja mintun lehtiosat ja ruohosipulin varret) hienoksi silpuksi.
  3. Puolita tomaatit ja poista niistä kostea siemenosa esimerkiksi lusikalla kaivertaen (voit käyttää siemen osan esim. tomaattikeittoon, heittää pata- tai keittoruoan joukkoon tms.) ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Poista myös kurkusta siemenosa ja kuutioi muu osa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli aivan pieneksi silpuksi.
  4. Sekoita jäähtynyt bulgur, yrtit ja kasvikset. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja oliiviöljy ja mausta suolalla, mustapippurilla ja kanelilla. Tarjoile heti!

Fattoush pitää kasvisten lisäksi sisällään tuoretta tai paistettua  pitaleipää



Etualan linssilude on hummusta, taustalla baba ganoush sekä salaatit.
Jälkiruoka eli cup cake -buffet ei aivan noudattanut illan teemaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti