sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Karamelli-inkiväärikanaa vietnamilaisittain


Tänä viikonloppuna oli aika palata vietnamilaisten makujen maailmaan. Lauantairuoaksi valmistui ihanaa makean suolaista karamelli-inkiväärikanaa. Haastavin vaihe tämän ruoan valmistuksessa on karamellikastikeen tekeminen. Seuraa tarkasti ohjetta ja varo kuumaa sokeria!

 KARAMELLI-INKIVÄÄRIKANAA - GA KHO

4 kpl broilerin rintafileetä
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 rkl (ruoko)sokeria

Nuoc mau:
1 dl sokeria
¼ dl + ½ dl vettä

1 pieni sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
½ dl inkivääriä hienonnettuna
3 rkl kasviöljyä
kalakastiketta maun mukaan
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Koristeluun:
punaisia tuoreita chilejä
kevätsipulia

  1. Aloita laittamalla liha marinadiin: Paloittele broilerin fileet kolmeen osaan. Laita lihan palat, kalakastike ja sokeri kulhoon ja sekoita sekasin. Jätä marinoitumaan huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.


  2. Valmista nuoc mau- eli karamellikastike. Mittaa sokeri ja ¼ dl vettä pieneen teräskattilaan tai kasariin. Laita liedelle ja kuumenna täydellä teholla sekoittamatta. Ensin sokeri sulaa veteen, sitten seos alkaa kiehua. Kuumenna edelleen täydellä teholla. Pikkuhiljaa sokerin väri alkaa muuttua: ensin vaalean kellertäväksi, sitten vaalean teen väriseksi ja sitten tumman teen väriseksi. 

    Tästä nuoc maun valmistus alkaa.

    Sokerivesi alkaa kiehua.

    Shampanjan väri: anna karamellisoitua vielä lisää.

    Vaalea tee: karamellisoi vielä ihan hetki.

    Tummempi tee: lopeta karamellisointi. Jos sokeri tummuu
    mustaksi kahviksi, maistuu karamelli kitkerälle.



    Kun tumman teen väri on saavutettu, nosta kattila varovasti patalaput käsissä tiskialtaaseen ja kaada loppu vesi edelleen patalaput käsissä kattilaan sokerin joukkoon. Ole varovainen kuuman sokerin kanssa, veden lisäys aiheuttaa kuumaan sokeriin kuohunnan, pysy siis loitolla, kunnes seos rauhoittuu. Nosta kattila uudelleen liedelle ja kuumenna vielä sekoitellen, kunnes karamelli on liuennut veteen. Jätä seos odottamaan.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Kuori ja raasta tai hienonna inkivääri aivan sienoksi silpuksi.
  4. Kuumenna öljy paistin pannulla. Nostele broileripalat marinadista ja taputtele talouspaperilla pinnat kuiviksi. Ruskista lihapalojen pinnat kauttaaltaan kauniin ruskeiksi pannulla. Siirrä lihapalat syrjään kulhoon tai lautaselle.
  5. Kuumenna hieman lisää öljyä paistinpannulla. Lisää sipulit ja inkivääri öljyyn ja kuullota noin minuutti.
  6. Lisää lihapalat takaisin pannuun, lisää pannulle myös karamellikastike, kalakastike, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta liha kypsäksi kastikkeessa, pannu kannella peitettynä, noin 10-15 minuuttia.


  7. Tarjoile karamelli-inkiväärikana riisin kera chilillä koristeltuna.

3 kommenttia:

  1. Voi kun näyttää hyvältä! Pitää itte kokeilla jos vaan osaan :D

    VastaaPoista
  2. Osaat varmasti :) Kun vaan muistat olla sopivasti varovainen sokerin karamellisoinnissa. Herkkua tuo kyllä oli!

    VastaaPoista