torstai 7. helmikuuta 2013

Spagettia ja uppomunia


Vuoden eka Glorian Ruoka & Viini kolahti postiluukusta jo aikoja sitten, mutta vasta nyt törmäsin lehteen kunnolla lehtikasoja läpikäydessäni. Sieltähän löytyi vaikka mitä kivaa vinkkiä niin arki- kuin juhlaruokaan. Näin talvikelillä pastatuttaa vähän joka välissä: kermaisa, höyryävä pasta lämmittää siinä, missä klassisina pidetyt talviruoat keitot ja padat. Lehtiselailun lopputuloksena löysinkin ihanan kuuloisen pinaattispagetin uppomunalla. Ohjeessa esiintyivät simppelit raaka-aineet, mutta pastan päällä nököttävä uppomuna herätti heti fiiliksen pienestä arkiluksuksesta.

Lisäilin alkuperäiseen ohjeeseen sipulia ja valkosipulia (eihän ruoanvalmistusta voi aloittaa muuten kuin sipulin hienontamisella!) ja näin se suunnilleen tällä kertaa meni:

PINAATTISPAGETTI JA UPPOMUNA

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
200 g baby-pinaattia
170 g pekonia
n. 350 g spagettia
n. 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
3 rkl voita
1 dl vastaraastettua parmesania (valmissta raasteista ei voi puhua samana päivänä kuin itseraastetusta)
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä rouhittuna

Uppomunat:
1 kananmuna/annos
n. 3 l vettä + 1 rkl etikkaa
  1. Aloita sipulien käsittelyllä. Voit laittaa samalla pastan keittoveden kuumenemaan.Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi.
  2. Huuhdo pinaatti ja valuta kuivaksi.
  3. Hienonna pekoni pieniksi paloiksi.
  4. Kun pastavesi kiehuu, suolaa se ja keitä pasta al dente-kypsäksi (melkein aina pastapakkauksissa on liian pitkä kypsennysaika, vähennä siitä minuutti, pari ja maista pastan kypsyys, luota aisteihisi!). Kun pasta on kypsää, valuta se, mutta ota talteen n. 1 dl keittovettä.
  5.  Kuumenna kasviöljy pannulla ja kuullota siinä kevyesti. Lisää pinaattia pikkuhiljaa pannulle ja paista keskilämmöllä muutamia minuutteja, kunnes kaikki pinaatti on kutistunut ja pehmennyt. Siirrä seos pannulta sivuun.
  6. Kuumenna pannu uudestaan kuumaksi ja ruskista pekonit kovalla lämmöllä.
  7. Sekoita pastan joukkoon kattilaan pinaatti-sipuliseos, pekoni, voi, raastettu parmesani ja pastankeittovesi. Jätä odottamaan hetkeksi.
  8. Valmista uppomunat: Kuumenna etikalla maustettu vesi kattilassa. Kun vesi kiehuu, vähennä tehoa ja anna porista hiljalleen. Riko munat yksitellen pikkukulhoon. Pyöräytä keitinvesi pyörteille ja kaada muna kulhosta pyörteeseen. Anna kypsyä n. 4 minuuttia. Tee kukin muna yksitellen. Nosta uppomunat reikäkauhalla hetkeksi talouspaperin päälle valumaan.
  9. Kokoa annokset (pasta)lautasille: ensin pastaa ja päälle uppomuna. Ripottele päälle halutessasi parmesan-lastuja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti