tiistai 26. helmikuuta 2013

Kurpitsa kurkistaa jälkkäristä


Kodin jääkaapin hevi-osastolle hautautuu ja piiloutuu usein omituisia juttuja. Sitä bongaa lähimarketin tarjouksessa jonkun erikoisen hedelmä tai kasviksen, innostuu ja ajattelee tekevänsä tuosta aarteesta yhtä sun toista. Lopulta tuon aarteen loppusijoituspaikka löytyy jääkaapin hedelmälaatikosta, josta se vaativasti tapittaa jokaisella jääkaapin avauksella. Silti aika ja inspiraatioi ei riitäkään kyseisen tuotteen saattamiseen lautaselle asti.

Tällä kertaa jääkaapin alahyllyltä pelastettu aarre oli myskikurpitsa, joka oli majaillut vihanneslaatikon pohjalla epämääräisen ajan X. Onneksi kyseinen vihannes säilyy kylmässä pitkiäkin aikoja hyväna. Nyt oli sen aika päästä päivänvaloon. Jälkiruokainspiraation vallassa upotin sen soseena makeaan semifreddoon kanelin säestämänä.

Semifreddon ohje on alunperin jostakin Jamie Oliverin keittokirjasta, ja itse törmäsin siihen jo vuosia sitten opiskeluaikana ruoanvalmistuskurssien yhteydessä. Ohje on helppo ja jälkkärin rakenteesta muodostuu pakastuksella erittäin hyvä, ilman jäätelökoneita tai pakastuksen aikaisia vatkauksia.

MYSKIKURPITSA-KANELISEMIFREDDO (iso satsi, riittää noin kymmenelle)

1 myskikurpitsa
2 tl kanelia
3 dl sokeria
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Puolita myskikurpitsa ja poista siemenet ja niiden kiinnityskohdat kaapimalla esimerkiksi lusikalla. Asettele puolikkaa leivinpaperin päälle uuni pellille (tai paloittele puolikkaat pienempiin paloihin ja palaset pellille) ja kypsennä uunissa n. 30-40 minuuttia (pienemmät palat nopeammin), kunnes kurpitsan hedelmäliha on pehmennyt.
  3. Anna kurpitsan jäähtyä hieman. Kaavi sitten hedelmäliha lusikalla kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Ota sosetta n. 2 dl jälkiruokaa varten ja masuta kanelilla.
  4. Mittaa sokeri ja munankeltuaiset kulhoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. 
  5. Vatkaa toisessa kulhossa kerma pehmeäksi vaahdoksi. 
  6. Kolmannessa kulhossa vatkaa munanvalkuaiset suolahippusen kanssa hyvin kovaksi vaahdoksi (pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi väärinpäin). 
  7. Lisää keltuaisvaahdon sekaan kerma, valkuaisvaahto ja kurpitsasose. Kääntele ainekset varovasti ja kumoa tarjoilukulhoon. 
  8. Peitä kulho kelmulla ja nosta se pakastimeen jäätymään ainakin neljäksi tunniksi. Voit hyvin valmistaa semfreddon jo edellisenä päivänä. Ota semifreddo sulamaan hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti