lauantai 6. heinäkuuta 2013

Nyyhtöpossu-unelmat todeksi


Olen haaveillut pulled porkin eli hitaasti haudutetun ja riivityn possun valmistamisesta jo iät ja ajat. Olen kuolannut monissa muissa blogeissa valmistettuja nyyhtöpossuannoksia. Olen elänyt nyyhtöpossuhuumaa teoriassa: pohtinut sopivaa valmistustapaa ja listannut unelmieni lisäkkeitä possulle. Olen jo kertaalleen hommannut lihat jääkaappiin, mutta kohtalo ja yhteistyökyvytön mökkiuuni asettuivat tielleni.

Vihdoin haaveiluni sai täyttymyksensä menneenä viikonloppuna hyviä ystäviä kestitessämme.

Aito pulled pork on yhdysvaltalaista bbq-kulttuuria parhaimmillaan. Grillissä hitaasti ja hellästi haudutellen valmistuu ihana savuinen hajoava possu. Pulled porkin valmistustapa ja tarjoilu vaihtelevat toki Yhdysvaltojen eri alueilla ja arvatenkin netti pursuaa tuhat ja yksi ohjetta kyseisen ruokalajin valmistukseen.

Kotioloissa nyyhtöpossu kannattaa valmistaa uunissa hauduttamalla. Savusuolalla (löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, Maldon savusuola) koitin saada bbq-sävyä lihaan. Lukuisiin ruokalajin hyviin puoliin kuuluu se, että haudutettavaksi valitaan edullisempaa ruhon osaa (alunperin lapaa, mutta niska käy myös), jolle aika uunissa tekee tehtävänsä, ja lopputulos suorastaan sulaa suussa.

Omaan versiooni otin vinkkiä täältä Suolaa ja hunajaa-blogista. Tietysti pienet ohjeen muokkailut kuuluivat asiaan, ja alta voitkin lukea ohjeen meidän keittiössä valmistettuun nyyhtöpossuun.


NYYHTÖPOSSU

n. 800 g possun niskaa eli kassleria (tai reilu kilo possun lapaa)
1-2 rkl voita

Mausteseos:
2 rkl fariini- tai muscovadosokeria
2 tl paprikajauhetta
2 tl savusuolaa (Maldon-suolaa saa savustettuna)
1 tl chilijauhetta
mustapippuria

Liemi:
vettä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
  1. Käsittele possun pala sellaisenaan tai jos se on kovin iso, voit leikata sen kahteen osaan. Hiero mausteet tasaisesti lihan pintaa. Anna lihan maustua huoneenlämmössä noin tunti.
  2. Ruskista lihan pinnat voissa kuumalla pannulla. Sokerinen mausteseos lihan pinnalla ottaa hyvin väriä, mutta minusta se antaa sopivasti meininkiä lihaan.
  3. Nosta liha pataan tai korkeareunaiseen uunivuokaa. Lisää vettä niin, että sitä on noin lihan puoleen väliin. Lisää vuokaan myös kuoritut, lohkotut sipulit ja kuoritut, veitsen lappeella murskatut valkosipulin kynnet.
  4. Kypsennä uunin keskitasossa 150 asteessa 4-6 tuntia. Minulla kokonaiskypsennysaika olo 4 ½ tuntia. Voit käännellä lihoja liemessä kypsennyksen aikana.
  5. Nosta lihat liemestä ja riivi liha syitä myöten pieneksi. Poista näkyvät rasvaosat. Sekoita bbq-kastike lihaan ja nauti hampurilaisen välissä.
 BBQ-KASTIKE

1 pieni sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 dl coca colaa
½ dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl ruoko- tai fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl savusuolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl chilijauhetta
  1.  Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Mittaa kaikki kastikkeen aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  3. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. 

Leivoin hampurilaissämpylät itse perussämpyläreseptillä, jossa höysteenä spelttijauhoa. Hampurilaisten väliin lusikoitiin myös itsetehtyä coleslawta eli kaalisalaattia ja ananasviipaleita, jotka oli kieritelty fariinisokerissa ja karamellisoitu pannulla voissa paistamalla. Kokonaisuudessaan pulled pork hampurilaisten valmistusprosessi oli monivaiheinen, mutta ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen!


1 kommentti:

  1. Pitkääääään pitänyt tätä testata ja nyt tuli testattua ja HUHHUH että tuli hyvää!

    VastaaPoista