keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Paahdettaisko nyt tomaattia..?



Paahtamalla kaikesta saa parempaa, sehän huomattiin jo valkosuklaapannacottaa valmistettaessa. Paahtunut pinta ja maku sekä savun aromit ovat tällä hetkellä sen verran muotia ruoanvalmistuksessa, että savuaromia voi purskauttaa keitokseen jopa nestemäisessä muodossa sen enempää tulella leikkimättä.

Kyllä paahtaminen tässä tomaattikeitossakin toi pientä lisävivahdetta makuun. Samalla menetelmällä voisi valmistaa mitä tahansa kasvissosekeittoa, esimerkiksi juureksista, lisäämällä vain paahtoaikaa.

Tomaattisinfoniaa säesti vuohenjuusto-pinjansiemenpatonki. Yllätysesiintyjä löytyi juomapuolelta: kokeilimme tomaattikeiton kumppaniksi suositeltua kuivaa sherryä (kevyt punaviini esimerkiksi eteläranskasta on toinen oiva kumppani tomaattisopalle). Seurueemme ei vielä aivan vakuuttunut tästä ruoka-juoma -yhdistelmästä, mutta suosittelemme kokeilunhaluisia testaamaan omat makunystyränsä!



PAAHDETTU TOMAATTIKEITTO

1 kg tomaatteja
1 iso sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2-3 dl kasvislientä
ripaus sokeria

Tarjoiluun:
pehmeää vuohenjuustoa (voit notkistaa vielä tipalla kermaa)
paahdettuja pinjansiemeniä
basilikaa
  1. Huuhdoja lohko tomaatit, siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Kuori sipulit, lohko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella. Siirrä nämä myös pellille.
  2. Pirskottele oliiviöljy ja ripottele suolaa ja mustapippuria tomaattien ja sipulien päälle.
  3. Paahda 225 asteisessa uunissa ylätasolla noin 20-30 minuuttia, kunnes saat kunnolla pintaväriä kasviksiin. Voit käyttää myös uunin grillivastusta saadaksesi tehoa paahtoon.
  4. Siirrä paahdetut kasvikset kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää kasvisliemi ja sokeri, tarpeen mukaan myös suolaa ja mustapippuria. Kuumenna tarvittaessa.
  5. Jaa keittokulhoihin, lisää nokare pehmeää vuohenjuustoa, paahdettuja pinjansiemeniä ja muutama basilikan lehti.


VUOHENJUUSTO-PINJANSIEMENPATONKI

2 ½ dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
2 dl hienoja tai puolikarkeita spelttijauhoa
3-4 dl vehnäjauhoa
2 rkl oliiviöljyä
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
150 g vuohenjuustoa
silputtua basilika
  1.  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
  2. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja spelttijauho.
  3. Lisää vehnäjauhoja kädellä alustaen, lisää alustamisen aikana myös öljy. Alusta noin 10  minuuttia, kunnes saat kimmoisan taikinan.
  4. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
  5. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa taikinaa hieman. Jaa kahteen osaan. Kauli kummatkin osat noin 15 x 25 cm kokoiseksi suorakaiteen malliseksi levyksi.
  6. Ripottele levyjen päälle pinjansiemeniä, vuohenjuustoa pieneksi paloiteltuna tai käsin "murustettuna" ja basilikaa. Rullaa levyt tiukoiksi rulliksi leveämmältä puolelta.
  7. Kohota leivinpaperoidulla pellillä noin 15 minuuttia ja paista sitten 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jos tavoittelet rapeaa kuorta kokeile seuraavia vinkkejä: voitele patongit ennen paistoa vedellä ja/tai laita uunin alatasoon paiston ajaksi astia, esim. uunivuoka, jossa kiehuvaa vettä. Vesihöyry edesauttaa rapean kuoren muodostumista, samoin se, ettet peitä kypsiä patonkeja jäähdytysvaiheessa leivinliinalla.
  8. Nauti viipaloituna tomaattikeiton kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti