perjantai 12. heinäkuuta 2013

Ruutuja kakussa


Joskus tulee tarve leipoa jotain hirveän vinkeää ja ripauksen erikoista. Heittää itselleen haaste jostakin ihan uudesta leivontatekniikasta. Löysin nettisurffailujen kautta hauskan brittiläisen battenbergin kakkun, jossa on roimasti karnevaalitunnelmaa ja haastetta kokeneemmallekin leipojalle. Kakku on kuivakakku, jossa leikitellään kakusta muotoilluilla ruuduilla, ja koko komeus verhotaan marsipaanipeitolla. Mauksi valikoitui tällä kertaa vadelma ja sitruuna, mutta voit maustaa ja koristella battenbergin ihan mielesi mukaan.

Kakkupohjan värjäämistä harjoittelin jo ruusupyörrekakkua  valmistaessani, ja ystävänpäiväkakun väkertäminen muistutti jo askelta enemmän battenbergin kakun valmistusta. Ruudutustekniikkaa voi hyödyntää mahtipontisempiakin kakkuja kasatessa, mutta tämä neljän ruudun suorakaiteen mallinen  on hyvä harjoitusversio.

Kakku maistuu hyvin kahvin tai teen kera, mutta parasta siinä on ehdottomasti ulkonäkö. Usko pois, kakku on helpompi valmistaa, mitä ulkonäkö antaa ymmärtää. Mitä jos hämmästyttäisit kahvivieraasi seuraavan kerran tällä kakkukaunottarella!

VADELMAINEN BATTENBERGIN KAKKU

5 ½ dl vehnäjauhoa
100 g mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeri
200 g voita
4 kananmunaa
3 ½ dl sokeria
2 rkl maitoa
punaista elintarvikeväriä (itse käytin voimakkaasti värjäävää pastaväriä)
½ sitruunan raastettu kuori
1 ½ rkl sitruunamehua

Lisäksi:
1 pkt (225 g) vadelmamarmeladia
1 pkt (225 g) valkoista marsipaania
tuoreita vadelmia ja sitruunankuoriraastetta koristeluun
  1. Varaa ensin kaksi suorakaiteen mallista uunivuokaa. Leivinpaperoi ne tai voitele ja jauhota.
  2. Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa.
  3. Sulata voi.
  4. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti sekaisin toisessa kulhossa. Sekoita joukkoon kuivat aineet, voisula ja maito. Sekoita nopeasti, älä vaahdota tai vaivaa, jotta taikina ei muuttuisi sitkeäksi.
  5. Jaa taikina puoliksi kahteen kulhoon. Sekoita toiseen puolikkaaseen sitruunan kuori ja mehu ja värjää toinen punaiseksi elintarvikevärillä.
  6. Kaada taikinat vuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä kakut.
  7. Leikkaa jäähtyneet kakut kahteen suorakaiteen malliseen tankoon (ks. alin kuva). Leikkaa kuivaa paistopintaa reunoilta pois. On tärkeää, että leikkauspinnat ovat suorat ja tasaiset, jotta kakku pysyy hyvin mallissaan. Mallaa suorakaiteet siten, että kakun pohjakerroksessa on vaalea ja punainen soiro vierekkäin ja päällikerroksessa vaalean pohjan päällä punainen ja punaisen vaalea (ks. postauksen eka kuva). Kokoa kakku tarjoiluastiaan. Asettele pohjimmaiset soirot paikoilleen. Sivele niiden väliin ja pinnalle vadelmamarmeladia. Nosta päällimmäiset soirot paikoilleen, sivele jälleen niiden väliin marmeladia. Painele kakku tiiviisti muotoonsa ja leikkaa tarvittaessa sivuja suoriksi. Sivele sitten loppu marmeadi kakun päälle ja pitkille sivuille.
  8. Kauli marsipaani suorakaiteen malliseksi levyksi. Käytä kaulimisen apuna tomusokeria tai perunajauhoa, jos marsipaani tarttuu kaulimeen tai pöytään. Tarkista, että marsipaanilevy on niin suuri, että se ulottuu hyvin kakun ylitse. Levy saa olla parin millin paksuinen, älä kauli liian ohueksi, jolloin marsipaani menee helposti rikki ja siitä kuultaa läpi.
  9. Nosta marsipaanilevy kakun päälle. Tässä vaiheessa toinen käsipari on hyvä apu. Marsipaani pitää saada kerralla kohdilleen, sitä on hankala nostella edestakaisin kakun päällä. Siloittele marsipaani tasaisesti kakun päälle. Leikkaa ylimääräiset marsipaanit pienellä veitsellä reunoista. Leikkaa päädyistä palat pois, jotta kakun kaunis sisus paljastuu kunnolla.
  10. Koristele tuoreilla vadelmilla ja sitruunankuorella.





2 kommenttia: