keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Ratatoulle-piiras


Viime viikolla kesäkeitto muokkautui Kaneli-keittiössä pirteäksi salaatiksi. Ei vierähtänyt aikaakaan, kun samanlaiseen uudistuskäsittelyyn joutui toinen klassikko, tällä kertaa ihan Ranskasta asti (hiukan kyllä heikotti sohaista tällä tavalla keittotaidon mekkaa...). Lähtöaine kokeiluissani oli kesäinen ja yrttinen kasvismuhennos, maailman kuulu ratatoulle, ja lopputuote muheva kasvispiirakka. Piirakkaa maistellessa mietittiin, että ehkä ne ranskalaiset antaisi anteeksi, onhan ne kuitenkin sellaista quiche-kansaa!

Jos sama kokeilulinja jatkuu täällä päässä, niin saas nähdä, mihin klassikkoon sitä seuraavaksi tarttuisi ja mullistasi ruokalajin muodon uuteen uskoon. Ehdotuksia otetaan vastaan :)

RATATOULLE-PIIRAS

Pohja:
200 g vehnäjauhoja (noin 3 dl)
½ tl suolaa
100 g voita (tai margariinia)
1 kananmuna
tilkka kylmää vettä

Täyte:
2 punasipulia
4-5 valkosipulinkynttä
½ munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni paprika
3 tomaattia
oliiviöljyä paistamiseen
reilusti tuoretta basilikaa ja timjamia
1-2 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl sokeria
150 g juustoraastetta (emmental käy hyvin, nyt käytin comtéa saadakseni siitäkin Ranska-vivahdetta)
  1. Valmista ensin pohja: Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää muna sekä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kääri taikina kelmuun ja nosta jähmettymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  3. Valmista sillä aikaa täyte ja aloita kasvisten käsittelystä: Kuori sipulit. Viipaloi punasipuli renkaiksi ja hakkaa valkosipuli hienoksi silpuksi. Huuhdo kaikki muut kasvikset. Kuutioi munakoiso ja kesäkurpitsa noin kahden sentin kuutioiksi, paprika vähän pienemmiksi kuutioiksi. Kalttaa ja lohko tomaatit.
  4. Kypsennä kasvikset oliiviöljyssä isolla paistinpannulla. Parhaan lopputuloksen saat, kun kypsennät jokaisen kasvislaadun omassa erässään ja lopuksi siirrät kaikki paistetut kasvikset takaisin pannulle ja maustat yrteillä ja mausteilla. Voit jättää lopuksi kasvikset miedolle lämmölle hautumaan noin 10 minuutiksi.
  5. Taputtele pohjataikina piirasvuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Vaihtoehtoisesti voit kaulia taikinan jauhotetulla työpöydällä hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja nostaa levyn vuokaan. Tasoita vielä reunat.
  6. Esipaista 200 asteessa uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Käytä painoa pohjan päällä (kuivattuja herneitä leivinpaperin päällä tai foliosta askarreltua myttyä), jotta pohja ei kohoaisi ja reunat valahtaisi kypsennyksen aikana.
  7. Sekoita 2/3 juustoraasteesta kasvisten sekaan. Kaada kasvisseos esipaistetulle pohjalle ja ripottele loppu juustoraaste päälle.
  8. Kypsennä vielä 20-25 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut hieman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti