sunnuntai 25. elokuuta 2013

Arkistoihin unohtunut


Kesällä tuli laitettua monenlaista herkkuruokaa ja kamerakin muistettiin kaivaa esiin kiitettävän usein keittiökokeilujen tallennusta varten. Raportointivaihe taasen jäi ontumaan monen monta kertaa. Tämä kesäinen liha-annos oli vaarassa jäädä kuva-arkiston helmeksi, mutta näin sunnuntaipuhteina kesäkuvia selailtuani sain pelastettua toscanalaisen entrecôte-annoksen ikuiselta kadotukselta. Kyllähän sen sietää nostaa ihan blogipostaukseen, harvoin meillä näin hienoa liharuokaa syödäänkään.

TOSCANALAINEN ENTRECÔTE

4 entrecôte-pihviä (entrecôte eli välikyljys, leikataan ulkofileen jatkeesta, runsasrasvaista lihaa, sopii hyvin grilliin)
2 rkl oliiviöljyä
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna

Marinadi:
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja silputtuna
1 dl salviaa silputtuna
2 rkl rosmariinin lehtiä silputtuna
4 rkl oliiviöljyä
  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen valmistusta ja kuivaa lihan pinta talouspaperilla.
  2. Valmista marinadi laittamalla ainekset pannulle ja lämmittämällä liedellä kevyesti. Älä siis paista, valkosipulien ei ole tarkoitus ruskistua jne. Pieni lämmitys saa mausteiden rasvaliukoiset makuaineet liukenemaan paremmin öljyyn. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Paista pihvit joko pannulla, parilalla tai grillissä. Jos paistat ison määrän pihvejä tai haluat muusta syystä varmistaa lihalämpömittarilla kypsyyden, tee kuten minä: Paista ainoastaan pihvien pinnat kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa. Tämä sujuu nopeasti (noin 10-15 sek./puoli), jos pannusi on oikeasti kuuma. Nostele ruskistetut pihvit leivinpaperin päälle uunipellille, aseta lihalämpömittarin anturi pihvin paksuimpaan kohtaan. Näppäile mittariin haluttu sisälämpötila (60-68 asteen hujakoilla mediumin eri asteet, 69-70 astetta kypsä pihvi). Siirrä pihvit 175-200 asteiseen uuniin loppukypsennykseen, kunnes olet saavuttanut haluamasi sisälämpötilan.
  4. Mausta uunista tulleet pihvit suolalla ja pippurilla ja nosta ne valmistamaasi yrttimarinadiin esimerkiksi laakeaan vuokaan. Peitä hyvin foliolla ja anna maustua ja vetäytyä viitisen minuuttia.
PAAHDETUT KESÄKASVIKSET PIHVIN SEURAKSI

4-6 varhaisporkkanaa
200 g vihreitä papuja
3-4 kesäsipulia varsineen
1 iso paprika
1 pieni kesäkurpitsa
n. 3 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Yrttikastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
3 rkl yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersilja, kesäsipulin varsi, basilika)
ripaus suolaa

Koristeluun:
100 g parmesan-lastuja
yrttejä
  1. Pese ja raaputa porkkanat puhtaiksi, puolita isot porkkanat pituussuunnassa. Huuhdo pavut. Esikeitä molemmat, porkkanat al dente-kypsiksi ja pavut noin 10 minuuttua. Valuta molemmat hyvin.
  2. Puolita kesäsipulit pituussuunnassa ja hienonna vihreä varsi. Viipaloi huuhdottu paprika ja kesäkurpitsa.
  3. Paista kasvikset pannulla, muurikassa tai grillissä noin 5 minuuttia. Itse paistoin kasvikset erissä pannulla, yksi laatu kerrallaan. Tavaraa oli aika paljon ja jos kaiken olisi ladannut kerralla pannulle, olisi kasvikset helposti menneet kosteaksi mössöksi. Pienen määrän kerrallaan paistamalla sain ruskistettua kasvikset kunnolla.
  4. Sekoita kastikkeen aineet yhteen ja kaada paistettujen kasvisten joukkoon.
  5. Kokoa annokset lautasille: pihvi pohjalle, kasviksia päälle ja koristeluun parmesan-lastuja ja yrttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti