maanantai 25. kesäkuuta 2012

Juhannuskakku kuvista ohjeeksi


Juhannuksen ruoista mansikka-valkosuklaakakku saa tallentua tänne vielä ohjeen muodossa. Alunperin löysin raparperi-valkosuklaamoussekakun ohjeen Maku-lehdestä, mutta muokkasin siitä oman mansikkaisen version. Ohje on monivaiheinen, mutta kakkupohjan voi leipoa ja vaikka pakastaa jo etukäteen ja näin nopeuttaa kakun kokoamista. Perinteinen hyydytettävä kakku saakin uutta makua itsetehdystä pohjasta. Niin paljon kun tykkäänkin digestiveistä valmistetuista hyytelökakun pohjista, alkaa nekin välillä kyllästyttää. Tavallinen sokerikakkupohja käy hyvin kakkuun, mutta tässä ohjeessa lisänä on myös mantelijauhetta, josta tulee hieman rapeutta pohjaan.

MANSIKKA-VALKOSUKLAAMOUSSEKAKKU

Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoan jauhotukseen:
1 rkl voita
½ dl mantelijauhetta

Valkosuklaatäyte:
6 liivatelehteä
250 g valkosuklaata
1 rkl rypsiöljyä
4 dl vispikermaa
3 dl maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Lisäksi:
reilusti mansikoita

Kostutus:
2 rkl sitruunamehua
½ dl vettä
ripaus sokeria
  1. Voitele irtopohjavuoan (Ø 28 cm) pohja ja reunat. Leivitä ne mantelijauheella.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe, jauhot ja leivinjauhe toisessa kulhossa. Sekoita jauhoseos siivilän läpi varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Pese ja kuivaa vuoka.
  3. Huuhdo mansikat tarvittaessa ja lohko ne odottamaan kakun täyttämistä.
  4. Valmista valkosuklaatäyte. Laita ensin liivatelehdet likoamaan kulhoon, runsaaseen määrään kylmää vettä.
  5. Sulata 200 g valkosuklaata varovasti esimerkiksi mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Sekoita joukkoon öljy (valkosuklaa ei juoksetu niin helposti, kun lisäät sen kermavaahtoon) ja jätä odottamaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon jogurtti ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi pienessä kattilassa ja nosta liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen neste ja liuota liivatteet mehuun.
  6. Lisää sitten ensin sulatettu suklaa ja sitten liivateseos koko ajan hyvin sekoittaen kerma-jogurttimassaan. Tässä on melkein hyvä olla kaveri apuna, toinen kaataa toinen sekoittaa. Itse jatkoin sekoitusta sähkövatkaimella ja kaadoin toisella kädellä. Sekoita, kunnes massa on tasainen.
  7. Ota irtopohjavuoka esiin. Pingota vuoan pohjalle ensin leivinpaperi.
  8. Leikkaa taikinapohja kahteen osaan. Valmista kostutus sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Nosta pohjalevy vuokaan ja lusikoi päälle puolet kostutuksesta.
  9. Kaada puolet valkosuklaa-kermaseoksesta pohjan päälle ja ripottele n. 1/3 mansikoista täytteen päälle.
  10. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja kaada loput täytteestä päällimmäisiksi. Heiluta kakkuvuokaa kevyesti, jotta täytteiden kohoumat hieman tasoittuvat.
  11. Hyydytä jääkaapissa vähintään 5 tuntia tai seuraavaan päivään.
  12. Irrota kakku vuoasta vadille. Koristele lopuilla mansikoilla ja halutessasi myös valkosuklaarouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti