tiistai 26. kesäkuuta 2012

Lipstikan lumoissa


Lipstikkakeittoa, koristeena tietenkin lipstikan oksa

Palstanaapurini kasvimaalla rehottaa valtava lipstikkarykelmä. Tässä yhtenä päivänä naapurini leikkeli itselleen yrttiä kuivattavaksi ja pakastettavaksi ja tarjosi minullekin pussillisen lipstikan lehtiä kokeiltavaksi. Eihän tuosta tarjouksesta voinut kieltäytyä, kun olin mietiskellyt itsekin hankkivani lipstikkaa yrttitarhaani. Samalla sain kaupan päälle lupauksen, että loppukesästä naapuri erottaisi minulle omasta lipstikastaan taimen kasvatettavaksi!

Lipstikka eli liperi on minulle tuttu lihakeiton mauste; siinä luonnollisesti on hieman "lihalieminen" maku. Mutta miten ja mihin muuhun lipstikkaa voisi käyttää? Lipstikka on hyvin voimakkaan makuinen yrtti ja sitä kannattaakin aluksi käyttää pieniä määriä, kunnes tottuu sen makuun. Voimakkaan makunsa vuoksi sillä voi helposti korvata osan ruoan suolasta eli suolasirotinta kannattaa hillitä lipstikkaa käytettäessä. Lipstikka sopii hyvin liharuokien, muhennosten ja makaroni- ja riisiruokienkin mausteeksi. Löysin myös erikoisemman lipstikan käyttövinkin: Lipstikasta syntyy helppo ja maukas jälkiruoka vaniljajäätelön kanssa: sekoita teho- tai sauvasekoittmella lipstikka silppu ja pehmeä vanilijajäätelö massaksi. Täytyypä kokeilla joku kerta tätä lipstikka-jäätelöherkkua, kuulostaa aika eksoottiselta!

Naapurin lahjoittamista lipstikan lehdistä päätin kuitenkin valmistaa lipstikkakeittoa, joka muistuttaa pinaatti- tai nokkoskeittoa. Näin lipstikka saisi olla pääroolissa ja pääsisin oikein kunnolla maistelemaan sen makua. Aika tömäkästi lipstikan maku maistuikin keitosta ja yksi lautasellinen oli juuri sopiva annos lipstikka-ensikertalaiselle. Keitto oli kuitenkin maukas ja sopiva alkukeitto lihaisemmalle pääruoalla.

LIPSTIKKAKEITTO
3 sipulia
n. 3-4 dl lipstikan lehtiä huuhdottuna ja hienonnettuna
3 rkl voita
2 tl kasvisliemifondia
2 tl kanaliemifondia
6 dl vettä
4 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
(Maizenaa suurustukseen)

  1. Kuori ja hienonna sipuli silpuksi. Huuhdo ja hienonna lipstikan lehdet silpuksi.
  2. Kuullota sipuli voissa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää myös lipstikkasilppu, kuullota sitäkin hetki voissa, jotta makuaineet vapautuvat yrtistä.
  3. Lisää kattilaan liemifondit (voit käyttää myös 1-2 liemikuutiota) ja vesi. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia.
  4. Lisää kerma keiton joukkoon ja kuumenna keitto. Mausta suolalla ja pippurilla. Mikäli keitto ei ole tarpeeksi paksua suurusta se n. 1 rkl maissitärkkelystä. Sekoita maissitärkkelys ja pieni tilkka vettä pienessä astiassa ja kaada kuuman keiton sekaan nauhana. Kuumenna vielä kiehumispisteeseen, jotta tärkkelys suurustaa keiton.
  5. Soseuta ja vaahdota keitto halutessasi sauvasekoittimella.
  6. Tarjoile lipstikan varrella koristeltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti