keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Kirsikkaa, kanelia ja kardemummaa = makea kesäjälkkäri



Tuoreet kirsikat ovat tämän vuodenajan ylellisyyttä. Niitä tekee mieli ostaa aina, kun ohittaa herkullisen näköisen torikojun. Niin hyviä kuin kirsikat ovat sellaisenaan, ajattelin tällä kertaa jalostaa kirsikoista jotakin itsetehtyä herkkua. Reseptejä hetken aikaa selattuani päädyin kokeilemaan kirsikkapiirakkaa Amerikan malliin. Tätä, jos mitä syödessä alkaa Twin peaksin tunnari soida päässä! Piirakka valmistuu apple pien tapaan nypittävästä voitaikinasta ja kätkee sisäänsä mehevän, kanelilla terästetyn kirsikkatäytteen. Kaverikseen tällä kertaa kirsikkapiiras sai semifreddon eli suomeksi 'puoliksi jäätyneen'. Kehoitan nappaamaan tämän kylmän jälkkärin ohjeen talteen, sillä tämän paremmaksi ja helpommaksi jälkkäri ei voi enää mennä: vatkaa kolme vaahtoa, yhdistä ne ja tyrkkää herkku pakastimeen. Lopputuloksena jäädyke, jonka rakenne on kuin jäätelön. Semifreddoa on helppo varioida lisäämällä joukkoon erilaisia maustavia aineksia: kardemumma toimii, mutta myös vanilja ja kaneli ovat luotettavia maustamisvaihtoehtoja. Kirsikkapiirakkaa ja semifreddoa pääsivät nauttimaan tällä kertaa naapurit yhteisellä pihalla järjestetyissä grillijuhlissa. Lisää grillausjuhlien tunnelmia ja reseptejä tulossa blogiin tuota pikaa!

KIRSIKKAPIIRAKKA (Iso pyöreä piirakkavuoallinen)

Taikina:
8 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl suolaa
300 g voita (tai margariinia)
n. ½ dl kylmää vettä

Voiteluun:
1 kananmuna

Kirsikkatäyte:
1-1½ l tuoreita kirsikoita
1 ½ dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä (maizena)
1-2 tl kanelia
  1. Valmista ensin taikina: Mittaa jauhot, sokeri ja suola kulhoon ja sekoita kevyesti sekaisin. Lisää voi, mielellään huoneenlämpöisenä ja pehmeänä, mutta ei kuitenkaan sulana. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi pikkuhiljaa taikinaa kädellä sekoittaen, kunnes saat kiinteän taikinan. Taputtele 2/3 taikinasta isohkon pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja ja loppu taikina esim. kelmuun käärittynä tunniksi kylmään jähmettymään.
  2. Valmista sillä aikaa kirsikkatäyte. Huuhdo kirsikat ja perkaa ne leikkamalla pienellä juuresveitselle viilto ympäri kirsikkaa. Viilto kulkee ikäänkuin kiven ympärillä. Pyöräytä leikkaamasi puoliskat irti toisistaan ja poista kivi. Sekoita kirsikat, sokeri, maissitärkkelys ja kaneli kulhossa ja anna seistä kymmenisen minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Ota pohja ja taikina jääkaapista. Kauli ensin 1/3 taikinasta parin millin paksuinen levy, joka on yhtä leveä kuin piirakan säde. Leikkaa levystä taikinapyörällä muutaman sentin levyisiä suikaleita, jotka asetellaan piirakan päälle ristikkäin.
  5. Kaada kirsikkatäyte tasaisesti pohjalle. Asettele leikkaamistasi suikaleista ristikko piiraan päälle. Nipistä suikaleiden päät piirakan reunaan.
  6. Voitele piirakka (taikina, ei kirsikkaosuutta) kananmunalla.
  7. Paista keskitasossa n. ½ tuntia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua, kirsikat ovat tulikuumia uunista tullessaan. Jäähtyessä myös piirakan maut tasoittuvat.

SEMIFREDDO (12 annosta)

3 dl sokeria
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
5 dl kuohukermaa
1-2 rkl kardemummaa
  1. Vatkaa sokeri ja munankeltuaiset vaaleaksi vaahdoksi.
  2. Vatkaa toisessa kulhossa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
  3. Kolmannessa kulhossa vatkaa munanvalkuaiset hyvin kovaksi vaahdoksi (pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi väärinpäin).
  4. Lisää keltuaisvaahdon sekaan kerma ja valkuaisvaahto. Lisää myös kardemumma massaan. Kääntele ainekset kaapimella sekaisin varovasti ja kumoa pakastuksen kestävään tarjoilukulhoon. Peitä kulho kelmulla ja nosta se pakastimeen jäätymään useammaksi tunniksi, mieluiten vuorokaudeksi.
  5. Nosta semifreddo ennen tarjoilua hetkeksi lämpimään, jotta se pehmenee hieman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti