lauantai 30. kesäkuuta 2012

Back to basics eli kotitalouden oppikirjan ruokaohjeiden äärellä


Kotitalouden oppikirjojen ruokaohjeet ovat yksinkertaisesti parhaita. Se tuli todistetuksi taas, kun sijaistin tänä keväänä peruskoulussa ja teimme oppilaiden kanssa yhdellä viikolla aterian jälkkäriksi suklaamoussea. Itselläni oli ollut jo pitkään hakusessa simppeli perussuklaamoussen ohje. Netin ja keittokirjojen selailun anti oli lähinnä tukku hirveän monimutkaisia tai muuten vain luotaantyöntäviä ohjeita. Viikon aikana suklaavaahtoja sitten väännettiin viiden opetusryhmän kanssa hyvin lopputuloksin, ja niinpä Taituri-oppikirjan suklaavaahto sinetöityi omaksi luottosuklaamoussereseptikseni.

Kotitalouden oppikirja on muutenkin kuin omaan kotiin muuttavan käsikirja niin ruoanvalmistuksesta ja leivonnasta kuin kodin puhtaana pidosta, tekstiilihuollosta, ravitsemuksesta ja kuluttaja-asioista. Sieltä löytyvät kaikki perusohjeet, kun niitä arjessaan tarvitsee. Itse aikoinani olin onnekas ja sain seitsemännen luokan päätteeksi kotitalouden kirjan omaksi, mutta näin ei tietysti monissa kouluissa taloudellisista syistä voida toimia. Jos kuitenkin hyllystä löytyy tuo teos, niin suosittelen sieltä hakemaan apua, kun kiisselin suurustaminen, hiivataikinan valmistus tai pyykin lajittelu mietittyttää!

Suklaamousse muokkautui tällä kertaa kesäiseksi jälkkäriksi mansikkaisen lisäkkeen avulla. Valmistin basilika-sitruunamarinadissa uitettuja mansikoita ja sopan joukkoon pääsi myös kevyesti keitettyä raparperia, kun sitä sattui varastoista löytymään pari ylimääräistä vartta. Raikas lisäke valmistui siis klassikkojälkkäri Romanovin mansikoiden tapaan, basilikan ja raparperin tuodessa siihen uutta värinää.

SUKLAAMOUSSE

2 liivatelehteä
½ dl maitoa
75 g taloussuklaata
1 kananmuna
2 rkl sokeria
1 ½ dl kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

  1. Laita liivatelehdet 5 minuutiksi kylmään veteen pehmenemään.
  2. Kuumenna maito kiehuvaksi. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  3. Puserra liivatelehdet kuiviksi, lisää ne kuumaan suklaaseokseen ja jäähdytä haaleaksi.
  4. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.
  5. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa ja lisää suklaaseos siihen edelleen sähkövatkaimella vatkaten.
  6. Yhdistä kerma suklaa-munavaahtoon kaapilla nostellen.
  7. Jaa seos neljään annoslasiin ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia. Tästä tulee muuten aika pienet neljä annosta. Itse tein kolme isompaa annosta tästä satsista.

BASILIKA-SITRUUNAMARINOIDUT MANSIKAT (JA RAPARPERIT)

2 pientä vartta raparperia
2-3 dl vettä
½ dl sokeria
200 g mansikoita

Marinadi:
½ dl basilikaa hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
(ripaus raastettua sitruunan kuorta)
1 dl vettä
¾ dl sokeria
2 rkl triple seciä (sitruslikööriä)

  1. Aloita raparperin käsittelystä, mikäli käytät sitä. Jos et käytä, tuplaa mansikan määrä. Kuori raparperin varret kevyesti. Paloittele varret n. sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita pieneen kattilaan, lisää myös vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes raparperi pehmenee. Valuta vesi pois ja anna raparperien jäähtyä.
  2. Huuhdo mansikat tarvittaessa. Puolita ne ja siirrä raparperien kanssa marinointiin sopivaan kulhoon.
  3. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet yhteen. En käyttänyt tällä kertaa sitruunankuoriraastetta, mutta jos haluat lisätä sitä marinadiin antamaan lisää sitruunaista makua, käytä mielellään luomusitruunoita, joiden kuoressa on vähemmän torjunta-ainejäämiä. Pese silti sitruuna lämpimällä vedellä ja raasta sitten raastimen hienolla terällä, vain keltaista pintaa, ei valkoista osaa pinnan alla, se on kitkerän makuista.
  4. Kaada marinadi mansikoiden ja raparperin päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin pari tuntia.
  5. Tarjoile sellaisenaan kermavaahdon kera tai suklaamoussen lisäkkeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti