perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kesätuulet puhaltavat ja uudet projektit ottavat tuulta alleen...


Kotikeittiössäni padat ja kattilat ovat  porisseet jo monet vuodet, mutta nyt avaan keittokammarini ovat myös muulle maailmalle! Tervetuloa uusi harrastus: ruokabloggaaminen! Sitten itse asiaan...

...raparperisimaa kesäjanoon!

Vaikka helteet antavatkin odottaa itseään, on lämpötila kiivennyt sen verran korkeille lukemille, että raikas kesäjuoma tekee terää. Vesi vanhin voitehista, mutta joskus makunystyrät kaipaavat maukkaampaa juotavaa ja erityisesti hapokkuutta janon sammuttajaksi. Runsas raparperisato (omalta upouudelta vuokraviljelypalstalta, kesän toinen uusi harrastus!) inspiroi kokeilemaan raparperisiman valmistusta. Vaikeaa siman valmistus ei ole, mutta se vaatii muutaman päivän aikaa alulle panosta nauttimiseen. Ohje löytyi Kotimaiset Kasvikset ry:n nettisivuilta.

Ryhdyin siis siman valmistukseen pari päivää sitten iltapuhteina. Suurimmaksi ongelmaksi osoittautui tarpeeksi ison astian löytäminen. Lopulta valjastin vain ison kaapin pohjalta löytyneen boolikulhon ämpärin asemaan. Sitten ei muuta kuin odottelemaan siman käymistä. Kuvittelin mielessäni juoman värin heleän punaiseksi, mutta lopputulos muistuttaa enemmän normaalin siman väriä. Sama ilmiö toistuu myös juoman maussa; sokkotestissä raparperin aromi saattaisi olla vaikea erottaa. Kaipaamaani hapokkuutta simasta kuitenkin löytyy, hiiva on tehnyt tehtävänsä.

RAPARPERISIMA

4 l vettä
1 1/3 l viipaloitua raparperia (n. 10 vartta koosta riippuen)
½ kg fariinisokeria
½ dl sitruunamehua
hiven (vajaa 1/4 tl) tuorehiivaa
  1. Huuhdo ja viipaloi raparperinvarret.
  2. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi ja lisää raparperit. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  3. Kaada muodostunut raparperimehu siivilän läpi isoon astiaan (esim. ruoanvalmistuksessa käytettyyn ämpäriin) fariinisokerin päälle.
  4. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu.
  5. Lisää hiiva, kun simapohja on haaleaa (36 asteista).
  6. Anna siman käydä huoneenlämmössä yhden vuorokauden ajan.
  7. Pane puhtaisiin pulloihin muutamia rusinoita ja 1 tl sokeria. Kaada raparperisima päälle ja siirrä suljetut pullot kylmään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti