perjantai 29. kesäkuuta 2012

Varrastettuja grilliherkkuja lisäkkeineen

Helpot makkaravartaat olivat juhlien yllätyssuosikki!

Lupailinkin edellisessä päivityksessä näitä grillijuhlien ohjeita. Tässä niitä tulee pitkä litania! Tarjolla oli siis seuraavaa:
  • Mansikka-fetasalaattia (jonka ohjeen saatte urkkia kuvasta :))
  • Bataatti-rucolasalaattia
  • Kesäkurpitsa-halloumipaloja
  • Satay-tofuvartaita
  •  Jogurttimarinoituja possuvartaita ja raparperi-chutneyta
  • Makkara-mix-vartaita 

BATAATTI-RUCOLASALAATTI
2 bataattia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 dl pinjansiemeniä
1 rasia (100 g) rucolaa
parmesan-lastuja maun mukaan

Kastike:
1 ruukku basilikaa
1 dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

  1. Kuori bataatit ja leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet uunipellille, ja voitele ne öljyllä. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja pippuria. Paista viipaleet uunissa 225 asteessa kymmenisen minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, bataatin pitää olla juuri ja juuri kypsää, mutta varo ylikypsyyttä, jolloin bataatti menee helposti muusiksi. Anna bataattien jäähtyä ja leikkaa viipaleet sitten kuutioiksi.
  2. Paahda pinjansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulle, kunnes saat niihin ruskean, paahtuneen pinnan. Jätä jäähtymään.
  3. Huuhdo rucola ja valuta kuivaksi.
  4. Valmista kastike: hienonna basilika silpuksi ja sekoita sitten kaikki kastikkeen aineet yhteen.
  5. Sekoita kaikki salaatin aineet kulhossa sekaisin, jätä osa parmesanlastuista koristeeksi. Tarjoa esimerkiksi grilliruoan lisäkkeenä.

    Bataatti-rucolaa ja feta-mansikkaa, olkaa hyvät!
SATAY-TOFUVARTAAT (noin 12 kpl, alkuperäinen ohje Kodinkuvalehdestä)

12 keskikokoista tai 25 pientä herkkusientä
2 paprikaa
1 pkt (270 g) kylmäsavustettua tofua

Soijamarinadi
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 viipaloitu chilipalko
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl soijaa
¾ dl rypsiöljyä

Satay-kastike
2½ dl suolapähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl inkivääriä
½-1 tulinen chilipalko, esim. thai-chili
2 rkl rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
2 rkl fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria
2 rkl limettimehua

  1. Aloita kasvisten käsittelyllä. Puhdista herkkusienet: periaattessa riittää, että pyyhit epäpuhtaudet talouspaperilla tai harjaat esim. sieniharjalla tai pullasudilla. Jos sienet tuntuvat erityisen likaisilta, voi ne toki huuhtoa vedellä, mutta vesipesu tekee sienet hieman niljakkaiksi. Puolita herkkusienet, mikäli käytät isoja sieniä. Huuhdo ja kuutioi paprika. Kuutioi tofu. Tee kuutioista tarpeeksi isoja, jotta saat ne pujotettua varrastikkuun.
  2. Tee marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.Laita kasvikset ja tofupalat maustumaan marinadiin vähintään 2 tunniksi.
  3. Tee satay-kastike. Hienonna pähkinät jauheeksi esimerkiksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimen pienellä leikkurilla. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Halkaise chilipalko, poista halutessasi siemenet. Siemenet ovat chilin tulisin osa, joten mieti chilin annostelussa oma tulisuuden sietokykysi. Hienonna chili.
  4. Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon chili ja juustokumina. Kääntele seosta parin minuutin ajan. Lisää joukkoon kookosmaito, sokeri ja rouhitut pähkinät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu hieman. Lisää limettimehu. Soseuta sauvasekoittimella, mikäli kastike ei ole tässä vaiheessa tasaista. Laita kastike sivuun odottamaan tarjoilua.
  5. Tikuta vartaisiin vuorotellen kaikkia raaka-aineita. Sivele vartaat öljyllä. Grillaa vartaita keskilämpöisessä grillissä 5–10 minuuttia. Sivele kypsille vartaille reilusti satay-kastiketta. Tarjoile esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.


KESÄKURPITSA-HALLOUMIPALAT (alkuperäinen ohje ja kuva löytyvät täältä Maku-lehden sivuilta)

1 kesäkurpitsa
225 g halloumijuustoa
1 dl pestoa

  1. Viipaloi kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhtele ja kuivaa halloumi-juusto. Leikkaa se viipaleiksi. Marinoi sekä kesäkurpitsaa että halloumia pestossa muutama tunti.
  2. Grillaa paloja pari minuuttia parilapannulla tai grillin ritilällä molemmilta puolin, kunnes ne saavat kauniin värin.
  3. Kokoa grillatut palat torniksi. Laita pohjalle ja kanneksi kurpitsapala ja väliin juustopala.

JOGURTTIMARINOIDUT POSSUVARTAAT (alkuperäinen ohje Ruokalan nettisivuilta)

n.800 g maustamatonta porsaan sisäfileetä

Marinadi:
2 dl maustamatonta jogurttia, esim. turkkilainen jogurtti
1 limetin mehu ja raastettu kuori
1-2 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
2 rkl hunajaa
  1. Sekoita marinadin ainekset.
  2. Leikkaa porsaan filee noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  3. Nosta lihaviipaleet muovipussiin ja kaada joukkoon marinadi. Anna marinoitua vähintään pari tuntia kylmässä. Kääntele pussia välillä.
  4. Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta. Pujota viipaleet grillivartaisiin.
  5. Grillaa vartaita noin 10 minuuttia välillä käännellen ja marinadilla valellen. Tarjoa lisäkkeenä raparperi-chutneyta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti