torstai 16. elokuuta 2012

Iki-ihana mustikkajäätelö maukkailla höysteillä

Mustikat ovat seikkailleet päivityksissäni useasti, ja vielä kerran tämän kesän aikana ne ovat tarinan pääosassa. Seuraavaksi on aika siirtyä vaikkapa omenoihin! Tässä teille kuitenkin ihanainen jälkkäriohje: itse tehtyä mustikkajäätelöä, kardemumma-crumblea ja kinuskikastiketta.


Mustikkajäätelö hurmaa sekä maullaan että kauniilla värillään. Kotijäätelöohjeita on kahdenlaisia: jäätelömassa valmistetaan joko keittämällä tai vaahdottamalla. Vaahdottamalla massa valmistuu mielestäni nopeammin ja helpommin eikä lopputuloksessakaan ole kovin suuria eroja. Onnekkaat jäätelökoneen omistajat antavat koneen tehdä työn, mutta ilman konettakin pärjää vatkaamalla pakastimessa jäähtyvää noin puolen tunnin välein jäätymisvaiheessa. 

Crumble tarkoittaa yleensä englantilaista tai amerikkalaista paistosta, jonka päällä on vehnäjauhoista, sokerista ja voista valmistettua murua. Apple, rhubar tai plum crumble ovat tyypillisiä esimerkkejä tästä herkkuruoasta. Jäätelön kera valmistin perus-crumblesta vain muruosan paistamalla taikinan murusina leivinpaperoidun uunipeltin päällä. Jäätelön lisäkkeeksi voisi toki murustaa vaikka keksejä tai kuivakakkua, jos ei jaksa valmistaa erikseen crumblea. Maustin crumblen kardemummala, joka on mielestäni ihan ehdoton mustikan makupari.

MUSTIKKAJÄÄTELÖ

2 dl kuohukermaa
 4 munankeltuaista
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
3 dl mustikoita kevyesti soseutettuna
  1. Vatkaa kerma vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita odottamaan jääkaappiin.
  2. Vatkaa munakeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää keltuaisvaahdon joukkoon maito.
  4. Lisää kermavaahto ja mustikkasose muiden ainesten joukkoon. Sekoita aineet esimerkiksi talouskaapimella hyvin keskenään.
  5. Asenna jäätelökone toimintavalmiuteen.
  6. Kaada jäätelömassa jäätelökoneeseen KONEEN KÄYDESSÄ. Anna koneen pyörittää massaa noin 15-30 minuuttia, kunnes jäätelö kiinteytyy pehmismäiseksi.
  7. Nauti jäätelö pehmeänä suoraan koneesta tai pakasta se, jolloin rakenteesta tulee kovempi.
  8. Jäätelöä voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta pakastimessa. Tällöin massaa on vatkattava noin puolen tunnin välein kunnes jäätelö on jäätynyt.
KARDEMUMMA-CRUMBLE

70 g mantelijauhoa
70 g vehnäjauhoa
70 g pehmeää voita
70 g fariinisokeria
1 tl kardemummaa
  1. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja nypi muromaiseksi seokseksi.
  2. Ripottele taikina muruiksi uunipannulle.
  3. Paista 175 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia tai kunnes crumble on hieman ruskistunut.
ANNOKSEN KOKOAMINEN

Pyöräytä jäätelöstä jäätelöpalloja jälkiruoka-astioihin. Ripottele crumblea päälle ja kuorruta kinuskikastikkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti