perjantai 31. elokuuta 2012

Helpot ja nopeat kanttarelli-spelt -rieskat


Jo aikaa sitten ihastuin Glorian ruoka ja viini-lehdessä ilmestyneeseen spelttirieskojen ohjeeseen. Kerrankin samassa paketissa saa sekä herkullisuuden että terveellisyyden! Spelttiä, tuota vehnän sukuisista ravintorikasta viljaa, on nykysin saatavissa monessa muodossa aina hiutaleista puolikarkeisiin jauhoihin. Jopa pienistä marketeistakin tuntuu ainakin muutamia spelttituotteita löytyvän. Spelttipuuro on maukasta, mutta erityisen hyvin spelt sopii leivontaan.

Alkuperäisessä ohjeessa rieskaset maustettiin tillillä, mutta samalla ohjeella on meidän keittiössä leivottu niin basilikarieskaa, sipulirieskaa kuin nyt syksyn korvalla kanttarelleilla maustettuja rieskoja. Nämä kanttarellileipäset maistuivat erityisen muikeille ja meheville, suosittelen kokeilemaan vaikkapa syksyisen sosekeiton lisäkkeenä.

KANTTARELLI-SPELT -RIESKAT

n. ½ l kanttarelleja
4 dl spelttijauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
2 tl suolaa
75 g voita
4 dl piimää
2 tl hunajaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Puhdista kanttarellit poistamalla roskat pullasudilla sutien. Huuhdo, jos sienet ovat kovin likaisia. Hienonna pieniksi paloiksi. Kumenna paistonpannu ja kypsennä sieniä pannulla keskilämmöllä, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut pannulta.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sienet.
  4. Sulata voi kattilassa liedellä tai mikrossa mikron kestävässä astiassa.
  5. Sekoita piimä kuivien aineiden joukkoon. Sekoita sitten voisula, hunaja ja yrtit taikinaan.
  6. Nostele taikinaa kahden ruokalusikan avulla nokareiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele nokareet pyöreiksi, n. 1 cm paksuisiksi rieskasiksi. Pistele rieskat haarukalla.
  7. Paista uunissa n. 10-15 minuuttia.
  8. Laita rieskat leipäkoriin ja tarjoa uunituoreina voin kera.

    Jos haluat kokeilla yrttirieskoja, korvaa kanttarellit 2 dl:lla hienonnettuja tuoreita yrttejä, esimerkiksi tilliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti