tiistai 7. elokuuta 2012

Mustikka muilla mailla

Mustikkasato on tänä vuonna ollut runsas. Pakastin pullottaa ja mustikkapiirakka on maistunut päivänä jos toisenakin. Edellisessä mustikkapostauksessa ounastelin jo mustikkareissujen riittävän tältä kaudelta, mutta kaveri sai vielä kerran houkuteltua minut mukaan metsään. 

 

Pohdiskelin eilisen mustikkareissun jälkeen mustikalle vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia, ja mieleeni kehittyi visio juustoisesta mustikkasalaatista. Mansikka eksyy salaattivadeille tuon tuostakin, joten miksei kolikon toinenkin puoli voisi suloistuttaa salaattia. Illalla pääsin toteuttamaan tätä visiointini hedelmää. Salaatissa on melko simppelit raaka-aineet, ja se toimii erinomaisesti alkuruokana. Mustikkavinegretti on salaatin selkeä juju: se on sekä näyttävä ja että maukas kastike annokselle. Annoksen kruunaa lasillinen uusiseelantilaista sauvignon blancia, joka on vuohenjuuston klassikkoseuralainen, eikä mustikkavinegrettikään pannut pahakseen sen läsnäoloa. 

 

VUOHENJUUSTOSALAATTIA, PAAHDETTUJA CASHEWPÄHKINÖITÄ JA MUSTIKKA-BASILIKAVINEGRETTIÄ (kahdelle)

erilaisia ruukkusalaatteja (esim. kirpeää viinisuolaheinää ja kaunista salanovaa)
1 kesäsipuli
1 dl cashewpähkinöitä
200 g vuohenjuustoa

Vinegretti:
½ dl rypsiöljyä
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl sokeria
suolaa
mustapippuria
2 dl mustikoita
hienonnettua tuoretta basilikaa
  1. Valmista ensin vinegretti maustumaan. Sekoita ensin kaikki aineet mustikoita ja basilikaa lukuunottamatta kulhossa. Sekoita hetki voimakkaasti, jotta sokeri alkaa liukenemaan nesteeseen. Lisää mustikat ja hienonnettu basilika ja anna vinegretin maustua ainakin 15 minuuttia.
  2. Huuhdo salaatit ja revi niistä salaattipohja lautasille. Huuhdo sipuli ja viipaloi ohuita sipulirenkaita salaattipedin päälle.
  3. Paahda cashewpähkinöihin ruskea pinta kuumalla kuivalla pannulla.
  4. Kokoa salaatti asettamalla viipale vuohenjuustoa salaattipedille, ripottelemalla cashew-pähkinöitä juuston päälle ja viimeistelemällä mustikkavinegretillä.
  5. Nauti esimerkiksi uusiseelantilaisen sauvignon blancin kera.


4 kommenttia:

  1. Onpas kiehtovan näköinen annos! Tätä pitää kokeilla, kun Tuulia on ehkä universumin suurin vuohenjuuston ystävä :D

    VastaaPoista
  2. Kokeilkaa ihmeessä, annos valmistuu helposti ja on mielettömän hyvä!

    VastaaPoista
  3. Me mennään mustikkaan huomenna! Ruoka vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta meillä mustikat kuluu yleensä aika nopeasti ihan vain jogurtin lisukkeena.

    VastaaPoista
  4. Nina, saitteko mustikoita? Uskoisin, koska on ollut hyvä mustikkavuosi. Parasta onkin syödä mustikat ihan tuoreeltaan ja sellaisenaan!

    VastaaPoista