Sitruuna-marenkipiiras
on yksi kaikkien aikojen suosikkipiiraistani, johon en koskaan
kyllästy. Se sopii kevääseen ja pääsiäiseen sitrustäytteineen
ja keltaisine väreineen. Kesäiseen kahvipöytään se asettuu
vaikkapa mansikoilla koristeltuna, ja mikään ei estä valmistamaan
piirasta myös synkän syksyn ja talven iloksi.
Piiras on kotoisin
Amerikan eteläisistä osavaltioista. Sen voi valmistaa myös
pelkällä täytteellä, ilman marenkia.
SITRUUNA-MARENKIPIIRAS
Pohja:
100 g voita tai
margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
½ tl leivinjauhetta
1 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 ½ dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu
kuori
2 ½ rkl
maissitärkkelystä (maizena)
4 keltuaista
50 g voita
2 tl vaniljasokeria
Marenki:
4 valkuaista
1 ½ dl sokeria
- Valmista ensin pohjataikina: Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää rasva ja nypi taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Taputtele taikina (voidellun) pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin jähmettymään 15 minuutiksi.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Valmista täyte: Mittaa aineet kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes täyte kiehahtaa ja sakenee. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää voi ja vaniljasokeri hyvin sekoittaen täytteeseen.
- Esikypsennä pohjaa uunissa 15 minuuttia. Voit asettaa pohjan päälle leivinpaperin ja kuivia herneitä tai riisiä, jotta pohja pitää paremmin muotonsa esipaistossa.
- Valmista marenki: Laita valkuaiset kulhoon ja mittaa sokeri toiseen astiaan valmiiksi. Lähde vatkaamaan valkuaisia sähkövatkaimella. Vatkaa n. 20 sekuntia, kunnes vaahtoa alkaa muodostua, mutta se ei ole vielä läheskään kovaa. Lisää sitten sokeri hitaasti kaataen vaahdon joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes siitä muodostuu paksu, sitkeä, valkoinen marenki.
- Kaada ensin täyte esipaistetun pohjan päälle. Nostele marenki päällimmäiseksi, levitä marenki kauttaaltaan piiraan päälle lusikalla.
- Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti