maanantai 27. elokuuta 2012

Kyllä ne taas lahden toisella puolella osaavat!


Olen täysin hullaantunut ruotsalaisiin ruokalehtiin. Täytyy tunnustaa, että viimeisen kuukauden aikana olen kärrännyt markettiostosten sivuvirtana kotiin ainakin viisi ruotsalaista ruokalehteä. Ainahan nuo kotimaiset painetut ruokaviestimet ovat kaikista lähinnä sydäntä, mutta elän ilmeisesti jonkinlaista kuherruskuukautta naapurimaan lehtien kanssa.

Lehdistä olen saanut jo monet maukkaat ja silmiähivelevät ideat kesäkauden kokkauksiin, mutta nyt Allt om matin syysnumero iski jättipotin aivan yllättäen, niinkin simppelillä ruokalajilla kuin punajuuripihveillä. Erinäisiä kasvispihvejä on tullut valmistettua aiemminkin, mutta näissäpä maku ja rakenne olivat täydellisiä! Lisäksi lehden ehdottamat lisäkkeet saivat kokonaisuuden toimimaan keskivertoa paremmin. Makea punajuuri sai kirpeästä puolukasta oivan kumppanin, ja smetana antoi ominaisen pehmeytensä tukemaan annosta. Pekoni teki annoksesta ruokaisamman ja antoi rapeaa koostumusta (ja sen avulla huijattiin lihasta niin kovasti pitävä laadunvalvoja punajuuripihvien puolestapuhujaksi). Ainoastaan omena ei mielestäni tuonut erityisesti lisäarvo ja mahdollisessa uusinnassa jättäisin sen pois ja kruunaisin pihvit smetanoineen muutamalla puolukkakoristeella.

PUNAJUURIPIHVIT, PUOLUKKASMETANA JA PEKONIA


Pihvit: 
400 g punajuurta
280 g kiinteää perunaa
4 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 salottisipulia
1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Puolukkasmetana
1 dl puolukoita
1 dl smetanaa (tai ranskankermaa, smetana toimii kyllä paremmin!)
ripaus suolaa

Lisäksi:
100 g pekonia
½ omena
suolaa
mustapippuria

  1. Pese, kuori ja raasta punajuuri raastimen karkealla terällä ja peruna hienolla terällä.
  2. Kuori ja hienonna salottisipuli pieneksi silpuksi.
  3. Sekoita kaikki pihvien aineet yhteen kulhossa.
  4. Kuumenna ohukaispannu tai tavallinen paistinpannu ja paista voissa massasta pieniä pihvejä. Paista molemmin puolin n. 2-3 minuuttia per puoli.
  5. Pidä pihvit lämpimänä tarjoiluun asti esim. uunin jälkilämmössä.
  6. Sekoita puolukat ja smetana yhteen.
  7. Hienonna pekoni ja paista se kuumalla pannulla rapeaksi.
  8. Kuori ja kuutioi omena pieniksi kuutioiksi.
  9. Viimeistele pihvit asettamalla nokare puolukkasmetanaa kunkin pihvin päälle ja ripottelemalla päällimmäiseksi pekonia ja omenaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti