maanantai 2. heinäkuuta 2012

Lauantai-illan (ruoka)huumaa


Maanantain piristykseksi ajattelin raportoida jo menneen lauantai-illan ruokakokeiluista. Kun olin pieni ja asuin vielä koti-kotona, oli lauantai-ilta meidän perheessä usein ruoan suhteen ”hömppäruokailta”. Silloin herkuteltiin saunan jälkeen esimerkiksi itsetehdyllä pizzalla, nakeilla ja ranskiksilla, hampurilaisilla tai lihapiirakoilla. Siis sellaisella ruoalla, joka oli erityisesti lasten mieleen (ja jota joku voisi roskaruoaksikin kutsua, minä nimeän sen kuitenkin hömppäruoaksi :)). Kun mietin kesäkuun viimeisen lauantai-illan ruokavaihtoehtoja, tuli mieleeni lapsuuden ruokamuistot sekä kevään Glorian ruoka ja viini-lehdessä ollut kokeilemisen arvoinen burgeriohje.

Valmistimme siis lehden itkuhyviksi burgereiksi nimeämiä lohiburgereita eli odotukset olivat tuon tittelin takia aika korkealla. Burgerit valmistuivat täysin lehden ohjeen mukaisesti lohipihvien valmistuksesta aina tartarkastikkeeseen. Tätä ei pahallakaan tahdolla voi roskaruoaksi kutsua!

Kokin ja laadunvalvojan burgerit sulassa sovussa
samalla lautasella


Mutta tuliko itku? Ainakin ärhäkkää vanhan kauden punasipulia pilkkoessa, mutta entä ensimmäisellä burgerihaukkaisulla? Odotukset näiden hamppareiden ylivertaisuudesta taisivat olla niin korkealla, että lopputulos ei tällä kertaa lähettänyt aivan seitsemänteen taivaaseen, mutta kelpo ruokaa kuitenkin ja piristystä perinteiseen hampurilaiseen tämä resepti antoi. Ehkä jäin kaipaamaan perinteisempää hampurilaissämpylää, koska käytimme omassa versiossamme täysjyvä-reissumiestä. Reissari oli hampurilaisen kokoamiseen sopivan kokoinen, mutta pääsi hieman kuivumaan uunipaahdossa. Pihvien paistaminen oli myös haastavaa, koska niiden rakenne oli melko hauras. Sinäänsä kiva idea, että lohi pilkotaan kuutioiksi pihveihin eikä jauheta kalamassaksi. Massasta valmistetut pihvit pysyisivat toki paremmin kasassa, mutta kokonaiset kalapalat antavat enemmän gourmet-luonnetta pihveihin.

Punasipulin marinointi kannattaa pitää mielessä, kun haluaa vähentää raakana käytettävän sipulin ärhäkkyyttä. Esimerkiksi salaattiin sipulia voisi työstää tällä samalla marinointimenetelmällä.

LOHIBURGERIT

Lohipihvit:
500 g nahatonta lohifileetä (600 g nahallista)
1 kesäsipuli
1 tl raastettua piparjuurta tai valmista piparjuuritahnaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Lisäksi:
4 täysjyväsämpylää (käytin tällä kertaa täysjyvä-reissumiehiä)
4 rapeaa salaatinlehteä
4 isoa tomaattiviipaletta
tillitar-tarkastiketta (ohje alla)
marinoitua punasipulia (ohje alla)

  1. Poista lohifileestä nahka ja nypi ruodot, jos filee ei ole valmiiksi nahatonta ja ruodotonta. Leikkaa kalan liha mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja varren vaalea osa.
  3. Sekoita sipuli, kananmuna, piparjuuri ja mausteet hyvin lohikuutioiden joukkoon. Anna lohimassan vetäytyä jääkaapissa n. 30 minuuttia.
  4. Valmistele tässä välissä muita burgereiden raaka-aineita: huuhdo salaatinlehdet, huuhdo ja viipaloi tomaatti ja valmista tartarkastike sekä marinoidut punasipulit.
  5. Muotoile lohimassasta kahdeksan pihviä. Paista niitä voin ja öljyn seoksessa keskilämmöltä noin 4 minuuttia molemmilta puolilta. Käännä pihvit varovasti, sillä pihvit ovat aluksi hauraita.
  6. Paahda sämpylät kevyesti pannussa tai uunin grillivastustoiminnolla. Jos käytät uunin grilli vastusta, laita uuni kuumenemaan korkeaan lämpötilaan, 250 asteeseen ja laita grillivastus-toiminto päälle. Laita sämpylät puolitettuna ritilän päälle ja laita ritilä uunin lämmettyä ylimmälle tasolle, mahdollisimman lähelle ylävastuksia. Paahda pari minuuttia, kunnes saat sämpylöihin hieman väriä ja rapean pinnan.
  7. Kokoa burgerit laittamalla sämpylöiden väliin salaattia, kaksi pihviä, tomaattiviipaleita, marinoitua punasipulia ja tartarkastiketta.

TILLITARTAR

1 pieni suolakurkku
2 rkl kapriksia
1 dl täysmajoneesia
3 rkl hienonnettua tilliä
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
2 tl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria ruohittuna
½ tl sokeria

  1. Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Valuta kuutioista kosteutta siivilässä. Hienonna myös kaprikset silpuksi.
  2. Sekoita kaikki tartarin ainekset yhteen ja anna makujen tasaantua jääkaapissa n. 30 minuuttia. Tartarkastike sopii hyvin kalaruokien kylmäksi kastikkeeksi.

MARINOIDUT PUNASIPULIT

2 pientä punasipulia
1 dl puna- tai valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

  1. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi.
  2. Kiehauta etikka, sokeri ja suola kattilassa, lisää sipuliviipaleet liemen joukkoon.
  3. Anna maustua n. viisi minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, terveellinen hampurilainen :) Näitäpä tekaisen isänpäivän aikaan vanhemmilleni, kun menen yökyläilemään...sitten vielä joku täytekakku päälle, ettei mene ihan täysin terveelliseksi ;)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen, näissä on ravintoarvot kohdillaan, mutta niin myös maku! Hampurilaistakin voi varioida yllättävän paljon. Kakku kyllä kuuluu ehdottomasti tuohon mainitsemaasi settiin :)

    VastaaPoista