tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kesää ja kurpitsaa

Kesäkurpitsa on nyt selkeä sesonkivihannes. Palstallakin alkaa ensimmäset kurpitsaiset pullistella (yllätyksekseni kesäkurpitsan taimeni tuottaa keltaisia hedelmiä!). Kesäkurpitsa on tuottoisa kasvi, joka antaa satoa ahkerasti. Yhdestä taimesta saa jo kymmenittäin pulskia kurpitsoja. Jos on istuttanut useamman taimen, saa kesäkurpitsoja jaella naapureita ja sukulaisia myöden. Itse ei kaikkea pysty käyttämään siihen tahtiin, kun niitä kypsyy. Kesäkurpitsoja ei myöskään kannata kasvattaa liian suuriksi. Suuri tarkoittaa usein myös puista rakennetta.

Kun kesäkurpitsaa riittää kuin sieniä sateella, tarvitaan tukku erilaisia kesäkurpitsaohjeitakin. Tämän Italia-henkisen reseptin sain kummitädiltäni ja hänen mieheltään. He olivat ohjeen alunperin napanneet jostakin italialaisesta keittokirjasta. Suullisten ohjeiden mukaan onnistuin toistamaan maukkaan ruoan omassa kotikeittiössä. Kesäkurpitsan, tomaatin, valkosipulin ja parmesanin maut toimivat hyvin yhteen ja rapea kuorrutus oli kuin piste iin päälle. Valmistin samalle aterialle myös lihapullia italialaiseen malliin, vaikka kesäkurpitsat toimisivat sellaisenaankin pääruokana.



TOMAATILLA JA PARMESANILLA HÖYSTETYT KESÄKURPITSAT

1 kesäkurpitsa
3-4 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 kesäsipuli
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuorrutus:
2 dl vaaleaa leipää murusina
2 dl parmesan-raastetta

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi pitkittäin.
  3. Huuhdo tomaatit ja halkaise ne. Poista siemenet esimerkiksi lusikalla kaapimalla. Paloittele tomaatti pieniksi kuutioiksi.
  4. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Huuhdo ja hienonna sipulin valkoinen osa hienoksi silpuksi.
  5. Sekoita tomaatti, sipulit ja ripaus suolaa ja mustapippuria kulhossa sekaisin.
  6. Repäse pala foliota ja leivinpaperia ja aseta ne päällekkäin vuokaan tai pellille, folio alle ja leivinpaperi päälle. Aseta kesäkurpitsaviipaleet folion päälle. Ripauta viipaleiden päälle hieman suolaa. Jaa sitten tomaattiseos tasaisesti kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Valele hieman oliiviöljyä tomaattiseoksen päälle.
  7. Sulje folio nyytiksi ja kypsennä kesäkurpitsaa 20-30 minuuttia.
  8. Valmista sillä välin kuorrute: sekoita leipämurut ja parmesaaniraaste keskenään.
  9. Avaa folionyytti ja jaa kuorrute kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Älä sulje enää foliota. Kypsennä kuorrute 225 asteessa (ja halutessasi grillivastuksella) noin 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.
  10. Tarjoa lämpimänä alkupalana, pääruokana tau pääruoan lisäkkeenä.

      ITALIALAISET LIHAPULLAT

1 sipuli
3 paahtoleipäviipaletta tai muuta vaaleaa leipää
½ dl maitoa tai vettä
1 rkl oliiviöljyä
2 kananmunaa
100 g parmesanjuustoa
1 tl muskottipähkinää
1 rkl suolatonta yrttimaustesekoitusta (esim. basilikaa, timjamia)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
500 g sika-nauta- tai nautajauhelihaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Huuhdo, kuori ja hienonna sipuli silpuksi.
  3. Murenna leipä puhtain käsin kulhoon hienoksi muruksi ja kaada maito päälle. Voit käyttää myös sauvasekoitinta murentamisen apuna. Sekoita massa ja anna seistä muutama minuutti.
  4. Kuumenna pannulla öljyä, lisää sipuli ja paista pehmeiksi.
  5. Raasta parmesan hienoksi raasteeksi.
  6. Lisää leipä-maitoseoksen joukkoon kulhoon sipulit sekä kaikki loput mureketaikinan ainekset ja sekoita hyvin tasaiseksi.
  7. Muotoile taikina lihapulliksi vedellä kostutetuin käsin. Nosta lihapullat vieri viereen leivinpaperille pellille.
  8. Paista 15–20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti