tiistai 4. syyskuuta 2012

Pinaatti ja lohi ne yhteen sopii

Ensimmäistä kertaa saan toteuttaa blogilukijaltani tulleen toiveen, ihanaa! Minulta kyseltiin, missä kaikessa pinaattia voisi käyttää perinteisten keittojen ja letujen lisäksi. Pinaatti onkin yllättävän monikäyttöinen kasvis, niin itsenäisesti kuin muita raaka-aineita täydentämässä. Tällä kertaa mieleeni tuli toimiva yhdistelmä: pinaatti ja lohi, jotka pakkasin lasagnen muotoon.

Pinaatin ystävän kannattaa muistaa, että tuohon Kippari-Kallenkin herkkuna tunnettuun kasvikseen kertyy nitraattia, joka elimistössämme muuttuu ei-toivotuiksi nitriiteiksi. Ihan pienille lapsille pinaattia ei tämän takia suositellakaan, ja sitä ei myöskään kannata tuoreena nauttia suuria määriä. Pinaatin ryöppäämisellä eli nopealla kiehautuksella voi vähentää nitraattipitoisuutta. Kiehuva vesi irrottaa vesiliukoista nitraattia pinaatista. Nitraattiongelma koskee lähinnä Suomessakin viljeltyä terävälehtistä Uuden-Seelannin pinaattia, salaattimaista pyöreämpi lehtistä lehtipinaattia voi sitä vastoin nauttia raakanakin, esimerkiksi salaatissa. Pakastepinaatti on myöskin valmiiksi ryöpättyä, joten sitä voi huoletta käyttää sellaisenaan.



KYLMÄSAVULOHI-PINAATTILASAGNE

250 g tuoretta (Uuden-Seelannin) pinaattia
vettä

Valkokastike:
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2 dl juustoraastetta, esim. emmental
½-1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

200-300 g kylmäsavulohta
½ pkt lasagnelevyjä
juustoraastetta
  1. Jos käytät Uuden-Seelannin pinaattia, ryöppää se ensin. Mittaa kattilaan reilusti vettä ja nosta liedelle kuumenemaan. Huuhtele sillä välin pinaatti. Kun vesi kiehuu, laita pinaatti veteen ja ryöppää 2-3 minuuttia. Nostele pinaatti valumaan lävikköön.
  2. Valmista valkokastike: Sulata voi kattilassa. Nosta kattila pois liedeltä ja vispaa joukkoon jauhot. Lisää sitten maitoa pikkuhiljaa, koko ajan voimakkaasti sekoittaen, jotta kastikkeeseen ei syntyisi paakkuja. Loppuvaiheessa maitoa voi lisätä reippaammin. Nosta kattila uudestaan liedelle ja kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes kastike kiehahtaa. Keitä vielä pari minuuttia, jotta vehnäjauho kypsyy. Lisää juustoraaste ja mausteet. Tarkista maku. Kastikkeen ei tarvitse olla ylisuolaista, koska kylmäsavulohi antaa makua ruoalle. Sekoittele samalla, kun juusto sulaa kastikkeeseen.
  3. Hienonna kylmäsavulohi pieniksi paloiksi.
  4. Voitele lasagnevuoka voilla tai margariinilla.
  5. Kokoa lasage: kaada ensin vuoan pohjalla tilkka valkokastiketta pohjan peitoksi. Asettele sitten ensimmäinen kerros lasagnelevyjä. Ripottele sitten n. 1/3 pinaatista ja lohesta tasaisesti levyjen päälle. Kaada valkokastiketta täytteiden päälle. Toista kerrokset 2-3 kertaan tai niin kauan kuin täytettä riittää. Kaada loppu valkokastike päällimmäiseksi, viimeisen levykerroksen päälle niin, että koko vuoka peittyy.
  6. Kypsennä 200 asteessa n. 45 minuuttia. Ripottele sitten juustoraastetta lasagnen päälle ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia, kunnes lasagnen pinta saa väriä.



5 kommenttia:

  1. Kiitos, Kaneliposki, pinaattiruokaohjetoiveeni toteutuksesta. Pinaattisatoni on tänäkin vuonna runsas, ja olen kaivannut uusia tapoja tarjota sitä etenkin pääruokana. Nämä ruokaohjesivut ovat todella selkeitä, innostavia ja myös visuaalisesti nautittavia. Iki-ihanaa mustikkajäätelöä höysteineen jo valmistinkin perheelle. Mielenkiinnolla odotan jälleen uusia ohjeita.

    VastaaPoista
  2. Hei Leena! Tosi ihana kuulla, että blogistani on iloa ja hyötyä! Ihan itsekin innostuin pinaatista, kun kuulin toiveestasi. Koitan pysyä sesongissa mukana eli seuraavaksi mahdollisesti lisää syksyn satoa ja pikkuhiljaa talvi- ja jouluruokia.

    VastaaPoista
  3. Todella hyvää tuli :) maha täynnä ja jäi huomisellekin!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Yleensä lasagne on aika riittoisaa (vaikka ois kuinka hyvää!) ja toimii hyvin seuraavana päivänä lämmitettynä, kun maut on hiukan tasaantuneet.

    VastaaPoista