sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Sieniherkkuja

Viikonlopun ruokariennot alkoivat lauantailounaalla, jonka pääosassa olivat upeat suomalaiset sienet. Edellisen postauksen kuvassahan esiintyi klassinen trio: suppilovahvero, keltavahvero eli kanttarelli ja mustatorvisieni. Ruokasienten luokittelussa kukin näistä on ansainnut kolmen tähden aseman; kaikki siis aivan ruokasienten aatelia ja herkkujen herkkua,


Suppilovahveroita sattui olemaan eniten, ja ne päätyivät pelmenien täytteeseen. Pelmenit ovat "Siperian ravioleja", taikinakuorisia, usein lihalla tai kasviksilla täytettyjä nyyttejä, jotka keitetään vahvassa lihaliemessä tai suolavedessä ja nautitaan tuhdin smetanan kera. Siis mitä mainiointa syysruokaa! Lisäkkeeksi lopuista sienistä ja tuoreista taitepavuista valmistin timjamin makuista sieni-papuhöystöä.


PELMENIT (n. 40–50 kpl)

Taikina:
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 kananmunaa
n. 1 dl kylmää vettä

Täyte:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 l tuoreita suppilovahveroita
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa jauhot ja suola kulhoon, sekoita. Lisää kananmunat ja vesi koko ajan sekoitellen tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla hieman tahmainen, ei siis täysin kova pallo, mutta kuitenkin leivottavissa oleva.
  2. Kääri taikinapallo kelmuun estääksesi taikinan kuivumisen ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
  3. Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi . Puhdista sienet tarvittaessa ja hienonna veitsellä tai esimerkiksi käsin repimällä. 
  4. Kuullota sipulit öljytilkassa pannulla. Lisää sienet ja haihduta niistä neste pannulla kuumentamalla. Sekoita kaikki täytteen aineet yhteen ja jäähdytä täyte.
  5. Kauli pelmenitaikina mahdollisimman ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Kauli sinnikkäästi, vaikka taikina ei meinaisin ensin ohentua. Nyyttejä on kömpelö valmistaa, jos taikina on kovin paksua. Tietenkään taikina ei saa olla niin ohuttakaan, että se repeää. Ota levystä pyöreitä paloja esim. juomalasin reunalla tai pyöreällä muotilla. 


    Nosta teelusikalla täytettä pyörylän keskelle ja sulje puolikuun muotoiseksi, kuten pasteijat. Nipistele reunat hyvin yhteen.


    Nipistä vielä puolikuiden kärjet yhteen, niin saat pelmenille ominaisen muodon. 


    Pane pelmenit hetkeksi kelmulla peitettynä kylmään jähmettymään ennen keittämistä. Voit keittää ne myös heti muotoilun jälkeen.
  6. Keitä pelmenit kypsäksi suolavedessä tai lihaliemessä. Pelmenit ovat kypsiä n. 5 minuutin keittämisen jälkeen. Tarjoa pelmenit kuumina etikan ja smetanan kera. Pelmenit voit myös pakastaa raakana myöhempää käyttöä varten.

    SIENI-PAPUHÖYSTÖ

    kourallinen tuoreita taitepapuja
    1 ½ l erilaisia tuoreita sieniä (joita voi käyttää sellaisenaan)
    1 iso sipuli
    3-4 valkosipulinkynttä
    2-3 rkl öljyä
    suolaa maun mukaan
    reilusti tuoreita timjamin lehtiä

  1. Huuhdo pavut. Keitä niitä reilussa vedessä 10 minuuttia, jolloin papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat. Valuta kypsät pavut lävikössä ja paloittele muutamaan osaan.
  2. Huuhdo sienet tarvittaessa. Usein riittää, kun poistaa näkyvät roskat esimerkiksi pullasudilla sutien. Vesikäsittely voi tehdä sienet niljakkaiksi. Puolita isoimmat sienet, pienet voit laittaa ruokaan kokonaisina.
  3. Kuori ja viipaloi sipuli siivuiksi, kuori ja hienonna valkosipuli.
  4. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi.
  5. Lisää sienet ja paista, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut pannulta. Lisää pavut ja mausteet, kypsennä vielä noin minuutti, jotta maut sekoittuvat.
  6. Tarjoa lisäkeruokana

2 kommenttia:

  1. vinkki- jos ei kaulimella meinaa ohentua nin pulikka toimii monesti paremmin. Tai pastakone.

    VastaaPoista
  2. Hei, hyvä vinkki! Pelmeni-taikina on usein aika sitkeää ja itsepäistä, joten kaikki keinot sen taltuttamiseksi ovat sallittuja!

    VastaaPoista