sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Suosikkimakujeni riemuvoitto

Joskus sitä miettii, että jos pitäisi valita ainoastaan yksi ruoka, jota söisi koko loppuelämänsä, niin minkä ruoan sitä sitten valitsisi. Jos vaikka haaksirikkoutuisi autiolle saarelle ja voisi toivoa sinne yhtä ruokaa rajattoman määrän. Jos suklaa jätetään pois "ruoka"-kategoriasta, seuraava vaihtoehto olisi ihan varmasti ceviche. Tässä raikkaassa ruoassa on samassa paketissa kaikki suosikkiraaka-aineeni ja -makuni: korianteria, limettiä, chiliä, avokadoa, kalaa... Teimme perjantai-illan alkuruoaksi pitkästä aikaa ihan perus-cevichea ja siitä tuli yksinkertaisesti niin hyvää, että olisin voinut skipata pääruoan ja kauhoa ceviche-annoksen toisensa jälkeen napaani.


Ceviche on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta, ja sitä valmistetaan, vaihtelevin reseptein, monissa maissa aina Meksikosta Peruun. Cevichen ydin on kuitenkin aina limetin mehulla marinoitu vaalea kala. Suomalaisista kaloista cevicheen käyvät hyvin esimerkiksi siika ja kuha, ja myös punalihaisista lohikaloista cevichen voi valmistaa. Valmistusprosessissa kalalle tapahtuu elintarvikekemiallisesti jänniä juttuja, kun limettimehun happo pääsee vaikuttaamaan kalan proteiineihin. Limemarinoinnin aikana kalan liha muuttuu kypsyneen näköiseksi, läpikuultamattomaksi ja kiinteytyy.

SIIKA-CEVICHE (alkuruoaksi kahdelle)

1 siikafile (n. 200 g)
3 limetin mehu
½ tl (sormi)suolaa
ripaus mustapippuria

 Lisäksi:
1 punasipuli
½ dl valkoviinietikkaa
½ rkl sokeria
1 kypsä avokado
2 tomaattia
1 ruukku korianteria
1 tuore, tulinen chili (chiliä voit laittaa ruokaan maun mukaan)
2 rkl oliiviöljyä
maun mukaan sormisuolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
  1. Leikkaa ruodoton siikafilee pieniksi kuutioiksi kulhoon. Purista sekaan limettien mehu, mehua tulisi olla niin, että kala juuri ja juuri peittyy. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla ja siirrä jääkaappiin maustumaan ja raakakypsymään vähintään 3-4 tunniksi, tai jopa yön yli.
  2. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja lisää joukkoon valkoviinietikka ja sokeri. Marinoi sipuleita erillisessä astiassa suunnilleen yhtä kauan kuin kaloja, jotta sipulin koostumus ja maku pehmenevät sopivasti.
  3. Kun marinointiaika on kulunut, leikkaa avokado puoliksi, poista kivi ja pilko kiinteä osa pieniksi kuutioksi. Huuhdo tomaatit, puolita ja poista kostea siemenosa. Kuutioi tomaatitn hedelmliha pieniksi kuutioiksi. Hienonna reilusti korianteria sekä tuore chiliä pieneksi silpuksi.
  4. Valuta sipuleista marinointiliemi ja huuhdo kevyesti vedellä.
    Sekoita kaikki ainekset yhteen,tarkista maku. Tarjoile raikkaana alkupalana sellaisenaan tai vaalean leivän kera. Valitse juomaksi hapokas valkoviini, joka pärjää cevichen limettimehukastikkeelle.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Todella houkutteleva resepti! Pakastetusta siikafileestä ei varmaan kannata tehdä vai miten on? Semmoinen löytyis odottamassa inspiraatiota.

    VastaaPoista
  3. Tekisin cevichen kyllä mieluummin tosi tuoreesta kalasta, kyseessä kun on kumminkin raaka ruokalaji. Pakastettu filee sitten suosiolla kypsennettyyn ruokaan!

    VastaaPoista