torstai 6. syyskuuta 2012

Sadonkorjuu, osa 2: Porkkana


Eihän se itse viljelemän sadon hehkuttaminen jäänyt tietenkään niihin punajuuriin, vaan on tullut aika esitellä lisää palstan satoa. Nämä porkkanaiset ilahduttavat erityisesti, koska niiden hyvinvoinnin eteen puutarhuri sai nähdä jonkin verran vaivaa. Porkkana kasvattaminen avomaalla ei taida olla ihan helpoimmasta päästä, kun porkkananpoikasia uhkaavat monet vaarat, mm. hurja porkkanakemppi. Onneksi luotettavan lähteen eli äidin neuvosta peittelin pikkuporkkanat harsolla kasvun alussa ja pidin sinnikkäästi harson paikoillaan loppukesään asti. Sain kuin sainkin sitten näinkin tomeria porkkanoita nostetuksi omasta maasta.

Porkkana-teeman resepti on tällä kertaa ihanan kookoksinen, täyteläinen ja hitusen tulinen porkkana-linssikeitto. Linssit tuovat keittoon kivasti ravitsevuutta ja rakennetta. Linssit ovat verraton apu nopeaan ruoanlaittoon: ne ovat ravintoarvoiltaan kuten pavut, nuo kasviproteiinipommit, mutta pitkät liotukset ja keittelemiset voit unohtaa. Huuhdo ja heitä kattilaan, keitä 10-20 minuuttia. Siinä teesit linssien valmistukseen.


KOOKOKSEN MAKUINEN PORKKANA-LINSSIKEITTO

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
½ tulinen chili,esim. thai-chili
reilu ½ kg porkkanaa
2-3 rkl rypsiöljyä
2 prk (a 400 ml) kookosmaitoa
2 dl punaisia linssejä
suolaa maun mukaan
  1. Kuori ja hienonna sipulit karkeasti. Huuhdo hienonna chili. Säädä chilin määrää oman sietämiskyvyn mukaan. Mielestäni ½ chili siemenineen antoi sopivan kihelmöinnin, eikä peittänyt muita makuja.
  2. Huuhdo ja kuori porkkanat. Paloittele noin 2 cm:n paloiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja chili, kuullota sekoitellen noin minuutti. Älä päästä palamaan.
  4. Lisää porkkanapalat ja kookosmaito. Kuumenna ja keittele noin 15-20 minuuttia, kunnes porkkana ovat lähes kypsiä.
  5. Huuhdo sillä aikaa linssit siivilässä juoksevan veden alla. 
  6. Lisää linssit kattilaan ja jatka keittämistä noin 10-15 minuuttia, kunnes linssit alkavat hajoilla ja porkkanat ovat kypsiä.
  7. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian paksua.
  8. Mausta suolalla. Koristele halutessasi yrteillä, esim. tuoreella korianterilla (kuvassa koristeena on rucolaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti