lauantai 15. kesäkuuta 2013

(Ame)riikan pannukakut


Viikonlopun kiireettömät ja aurinkoiset aamut kutsuvat valmistamaan ihanaa luksus-aamupalaa.
Vauhdissa nautitut jogurtit ja aamubussissa hörpityt take-away -kahvit jätetetään suosiolla arkiaamuihin; viikonloppuna aamupalan valmistus luontuu kepeän musiikin tahtiin tanssahdellessa ja kahvit kyytipoikineen parvekkeelle serveeratessa.

Kun haluan hemmotella itseäni ja parempaa puoliskoani aamiaisella, pyöräytän muhevia amerikkalaisia pannukakkuja. Aikoja sitten amerikkalaiset pannukakut -googlaus pompautti ensimmäiseksi linkiksi Kotilieden ohjeen, jonka mukaan olen täten valmistanut kyseisen ruokalajin. Nesteeksi taikinaan hujahtaa milloin piimää, milloin jogurttia tai kermaviiliä, mutta muuten pannarit valmistuvat lähes alkuperäisen ohjeen mukaan.

Tuli mieleen, ettö meillä koti-kotona äiti paistoi silloin tällöin amerikkalaisten pannareiden tyyppisiä paksuja lettuja jääkaappiin unohtuneista hapanmaitotuotteista. Meillä näitä paksuja lettuja kutsuttiin möttösiksi. Möttöset olivat tietysti meidän lasten suosikkeja, lettujen tapaan nautittuna. Tunnistaakohan joku muu tämän möttös-termin ja ruokalajin?

Pannareiden päälle pyörytin jääkaapista löytyneistä kirsikoista ja vaahterasiirapista näppärän, kesäisen lisäkkeen.



AMERIKKALAISET PANNUKAKUT

5 dl piimää, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa
2 rkl voisulaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria

Paistamiseen:
voita tai voin ja öljyn seosta
  1. Sekoita maitotuote, munat ja voisula kulhossa.
  2. Mittaa toiseen kulhoon kuivat aineet ja lisää ne nesteiden joukkoon koko ajan sekoitellen. Halutessasi voit siivilöidä kuivat aineet välttääksesi jauhojen paakkuuntumisen. Sekoita tasainen taikina.
  3. Paista paksuhkoja, reilun kokoisia pannukakkuja joko blini- tai ohukaispannulla, myös pienikokoinen paistinpannu käy.
  4. Tarjoa pannukakut kuumina kirsikoiden, muiden marjojen ja vaahterasiirapin kanssa. Jos olet hurjalla päällä, vaahdota myös kermavaahtoa tarjottavaksi pannukakkujen kera.

VAAHTERASIIRAPPIMARINOIDUT KIRSIKAT

½ l tuoreita kirsikoita
vajaa 1 dl vaahterasiirappia
1 rkl kardemummaa
1-2 rkl sitruunamelissaa hienonnettuna
  1. Huuhdo kirsikat hyvin ja puolita ne. Poista kivet.
  2. Sekoita kulhossa kirsikanpuolikkaat, vaahterasiirappi, kardemumma sekä hienonnettu sitruunamelissa.
  3. Marinoi ainakin ½ tuntia ja tarjoile amerikkalaisten pannukakkujen kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti