perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kesäkeiton muodonmuutos


Kesäkeittoon kulminoituu Suomen suloisen suven tuoreiden raaka-aineiden kirjo: herkulliset uudet perunat, makeat porkkanat, hennot kukkakaalin nuput ja pirteät herneet kelluvat voinokareen höystämässä liemessä. Keitto on monille tuttu lapsuuden kesistä, mutta tällä kertaa tartuin rohkeasti tähän klassikkoruokalajiin päivittämismielessä. Päätin jalostaa kesäkeiton herkkupalat kevyen lounassalaatin muotoon.

Kesäkeittosalaattia tehtiin alkukesän Glorian Ruoka ja Viini-lehdessäkin, mutta tämä on oma näkemykseni ruokalajista. Tähän salaattiin uppoaa hyvin aterialta ylijääneet keitetyt uudet perunat. Kukkakaalta ja porkkanaa kypsensin kevyesti, ja herneet ja retiisit pomppivat salaattiin ihan sellaisenaan. Kastikkeen maustin kepeästi sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

KESÄKEITTOSALAATTI

1 pieni kukkakaali
3-4 kesäporkkanaa
4 isoa uuttaperunaa keitettynä
1 nippu retiisejä
1 nippu tilliä
1 dl herneitä

Kastike:
3/4 dl rypsiöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
  1. Huuhtele kukkakaali ja porkkanat. Paloittele kukkakaali suuhunmentäviksi nupuiksi ja porkkanat vinoiksi viipaleiksi.
  2. Kuumenna kattilassa noin litra suolalla maustettua vettä, kiehauta kukkakaalta ja porkkanaa noin 3-5 minuuttia. Valuta keittovesi ja huuhtaise kasvikset kylmällä vedellä.
  3. Paloittele perunat suupalan kokoisiki paloiksi. Huuhdo retiisit ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Hienonna tilli.
  4. Sekoita kaikki kasvikset yhteen.
  5. Sekoita kastikkeen aineet yhteen ja kaada kasvisten joukkoon. Sekoita ja anna maustua hetki.
  6. Tarjoile sellaisenaan kepeänä lounaana tai esimerkiksi kalan tai grilliruokien lisäkkeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti