lauantai 29. kesäkuuta 2013

Pannacotta paahdetusta valkosuklaasta ja raparperia


Valkosuklaan paahtaminen on äärettömän yksinkertainen keittiökikka, joka on kuluneen kevään aikana iskenyt tajuntaani. Valkosuklaapalat tosiaan paahtuvat uunissa kauniin kullanruskeiksi ja kinuskisen makuisiksi. Aikaisemmin olen käyttänyt murustettua paahdettua valkosuklaata sellaisenaan muiden jälkkärien lisäkkeenä, mutta nytpä päätin koittaa sen sulattamista pannacottaan eli italialaistyyppiseen kermahyytelöön.

Paahdetusta valkosuklaasta tehty jälkkäri on näkynyt aiemmin ainakin Vatsasekaisin Kilonkolin-blogissa. Oma ohjeeni perustuu melkolailla Hesarissa viikko, pari sitten julkaistuun ohjeeseen.

PANNACOTTA PAAHDETUSTA VALKOSUKLAASTA JA RAPARPERIA

100 g valkosuklaata
2 liivatelehteä
2 dl kermaa
2 rkl sokeria

1 ½ dl maitoa
 
Haudutettu raparperi:

 2 raparperin vartta
2 limetin raastettu kuori
1 dl vettä
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

  1.  Paloittele valkosuklaa. Paahda muruja pellillä leivinpaperin päällä 175-asteiseisessa uunissa noin 5-7 minuuttia, kunnes suklaa on saanut vaaleanruskean värin. Varo suklaan palamista!
  2.  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 
  3.  Kiehauta kerma ja sokeri. Lisää paahdettu valkosuklaa kuumaan seokseen ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.Paahdettu suklaa sulaa hitaammin kuin paahtamaton. Lopuksi voit siivilöidä sulamattomat suklaanpalat liemestä ja paseerata siivilän läpi liemeen.
  4. Puristele liivatteista vesi pois ja liuota kuumaan kermaliemeen. Sekoita joukkoon myös maito.
  5. Annostele seos neljään jälkiruokakulhoon ja anna hyytyä kylmässä vähintään kolme tuntia.
  6. Kuori raparperi ohuelti ja leikkaa kuutioiksi. Pese ja kuivaa limetit huolellisesti ja raasta sen kuorta hienolla terällä.
  7. Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokerit. Keitä sokerilientä kaksi minuuttia. Lisää joukkoon raparperikuutiot ja limetinkuoriraaste.
  8. Ota kattila pois liedeltä ja se peitä kannella tai foliolla. Anna raparperien hautua puoli tuntia. Jäähdytä.
  9. Annostele valutettua raparperia hyytyneiden pannacottien pinnalle.
Tätä tehdään meillä varmasti uudestaankin jälkiruoaksi, niin maukas ja hienostunut jälkiruoka tämä oli. Pannacottan pinnalle voi keksiä kuhunkin sesonkiin sopivaa höystettä. Kesällä luonnollisesti raparperia tai tuoreita marjoja, syksyllä ja talvella esimerkiksi hedelmiä.



2 kommenttia:

  1. Oi joi kun kuulostaakin hyvältä! En ole aikaisemmin edes kuullut (tai tajunnut), että valkosuklaata voisi paahtaa o_O Tätä on kyllä pakko kokeilla lähipäivinä.. (: Ja pakko on vielä kehua noita jälkiruokamaljoja - IHANAT!

    VastaaPoista
  2. Tää oli kyllä tosi hyvää! Ihmettelin valkosuklaan paahtamista ensin itsekin. Ensimmäinen ajatushan on, että suklaa sulaa ja sitten kärvähtää uunissa. Sulaahan se ensin, mutta sitten se muuttuu kauniin ruskeaksi ja hieman rakeiseksi. Paahtoajan kanssa saa olla kuitenkin tarkkana, ettei siirrytä kärvähdysvaiheeseen! Maukkauta paahtokokeiluja sinne!

    VastaaPoista