maanantai 24. kesäkuuta 2013

Vaniljaiset raparperi-mantelipullat



Pelasta puutarhan viimeiset rapaparperinvarret ja pyöräytä kesäkuun viimeisen viikon iloksi ihanat vaniljaiset raparperi-mantelipullat. Jos piirakka- ja kiisselikiintiö on tämän kauden osalta jo täynnä, saa raparperi, tuo puutarhan kuningatar, vielä uuden elämän pehmoseen pullataikinaan kätkettynä. Pullien sydän valmistetaan mantelin- ja vaniljanmakuisesta raparperihillokkeesta, joka keittyy lieden reunalla kuin itsekseen.


VANILJAISET RAPARPERI-MANTELIPULLAT
(20-25 kpl)

2 ½ dl nesteestä valmistettu pullataikina

Täyte:
200 g raparperia
1 vaniljatanko
1 rkl vettä
1 1/4 dl sokeria
150 g mantelimassaa
1 rkl pehmeää voita

Koristeluun:
tilkka vettä
sokeria

  1. Valmista pullataikina normaaliin tapaan. Tee pehmeä taikina: hillitse jauhojen määrää. Mitä enemmän jauhoja lisäät taikinaan, sitä kovempi on lopputuloksesi. Hiivataikinan on tarkoitus kiinteytyä alustamalla, ei jauhopussia ravistamalla. Kohota taikina normaalisti.
  2. Huuhdo (ja kuori) raparperin varret, leikkaa pieniksi paloiksi ja siirrä kattilaan. Puolita vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet veitsen hamarapuolella kattilaan. Siirrä myös tyhjät tangot kattilaan. Lisää vesi ja sokeri, kuumenna liedellä kiehuvaksi. Keitä noin 15 minuuttia ilman kantta. 
  3. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja poista vaniljatangot. 
  4. Raasta mantelimassa hienoksi raasteeksi (onnistuu parhaiten tunti, pari pakastetusta, kohmeisesta massasta). Sekoita raaste ja voi raparperiseoksen joukkoon.
  5. Kaada puolet kohonneesta taikinasta jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa ilmakuplat rikki ja kauli sitten suorakaiteen mallinen levy, kuten tekisit korvapuusteja. Leikkaa levystä noin 10 x 10 cm ruutuja. Täytä ruudut laittamalla keskelle noin ruokalusikallinen täytettä ja nypistämällä kaikki reunat yhteen. Nosta pullat nypistetty reuna alaspäin voideltuun muffinipeltiin tai muffinivuokiin. (Itselläni on käytössä silikoniset yksittäiset muffinivuoat, joita voin suositella kaikille leivonnasta innostuneille, ovat käteviä). Valmista loppu taikina samoin.
  6. Kohota pullia liinalla peitettynä noin 15-20 minuuttia ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeat.
  7. Anna pullien jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Kostuta pullien pinta vedellä ja kierittele kauttaaltaan sokerissa. Jos haluat pakastaa pullia, sokeroi ne vasta sulatuksen jälkeen.


1 kommentti: