lauantai 14. heinäkuuta 2012

Ken söi kesämaustevoin?

Grillausta tiedossa! Grillihiilet, check! Sytytysneste, check! Lihat ja kalat, check! Kasvikset, check! Tämän listan jälkeen vaikeampaa onkin pohtia lisäkkeitä grillattaville ruoille. Salaatit totta kai kuuluvat asiaan, mutta kastikkeet jäävät usein kesäkeittiössä valmistamatta. Kastiketta ei moni grilliherkkujen rinnalle kaipaakaan, mutta jos kuitenkin haluaa lihalle tai kalalle hieman kostutusta ja lisämakua, on maustevoi hyvä vaihtoehto.

Korianteri-limettiä, tulista, homejuustoa ja Välimeren maustevoita,
olkaa hyvät!
Maustevoiden valmistus on vähän kuin askartelua, jossa voi päästää mielikuvituksensa valloilleen. Päämuovailuvahana toimii pehmeä, notkea voi, jonka joukkoon sekoitellaan maustavia aineita oman mielen mukaan. Perinteisiä maustamisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi valkosipuli, persilja ja ruohosipuli. Yrtit kuuluvat ehdottomasti maustamisvaihtoehtojen ykköskastiin. Monet mausteet pippureista chilijauheeseen sopivat maustevoin raaka-aineiksi. Rohkeimmat kokeilevat maustevoin sekaan juustoja, oliiveita tai esimerkiksi anjovista. Maustavat aineet on syytä hienontaa aivan hienoksi silpuksi voin sekaan. Lihalle ja kalalla toimivat hieman eri maut: kalalle saa olla hennompaa, yrttistä makumaailmaa, lihalle taas voimakkaampaa ja mausteisempaa. Jotkin maustevoit toimivat toki molempien kanssa.

Maustevoita voit valmistaa jo hyvissä ajoin tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin ja sitä voi myös säilyttää pakastimessa, jolloin säilytysaika pitenee. Maustevoi ei kuitenkaan säily enää yhtä kauan kuin puhdas, pakkauksessaan oleva voi. Hyvin jähmettyneestä voista on helppo leikata siistejä nappeja tarjolle. Napeista voi pursottaa myös ruusukkeen mallisia pursottimella. Näppäräsormiset voivat muotoilla voin jähmettymään levyksi ja ottaa levystä pienellä piparkakkumuotilla tähtiä tai sydämiä. Maustevoita voi tietenkin käyttää myös leivän päällä levittenä, varsinkin, jos sitä grilliherkkujen nauttimisen jälkeen jää ylimääräistä.

Kokeilimme oikein urakalla erilaisia maustevoita ja niiden toimivuutta lihan ja kalan kanssa. Kissa ei meidän kesävoita syönyt: korianteri-limettivoi kalan kera oli kokin mieleen, ja laadunvalvoja liputti pihvin ja homejuustovoin puolesta. Tässä alla kaikki yhdistelmät nyt ovat, valitse suosikkisi! Näistä annoksista saat n. 10-15 maustevoinappia per annos.

Välimeren maustevoi (kalalle tai lihalle)
200 g pehmeää voita (myös oivariinia tai margariinia voi käyttää, mutta aromi ei ole tienkään yhtä hyvä kuin aidolla voilla)
6 aurinkokuivattua tomaatti hienonnettuna
50 g fetajuustoa murustettuna
1-2 rkl oliiveita hienonnettuna
½ ruukku basilikaa silputtuna

Korianteri-limettimaustevoi (kalalle)
200 g pehmeää voita
½-1 ruukku korianteria hienonnettuna
½ limetin mehu
½ tl hyvin pestyn limetin raastettua kuorta

Tulinen maustevoi (lihalle)
200 g pehmeää voita
1 ½ rkl tomaattipyreetä
½ pieni tulinen chili (esim. thai-chili) hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kesäsipulin varsi hienonnettuna

Sinihomejuustomaustevoi (kalalle tai lihalle)
200 g voita
100 g aurajuustoa
persiljaa hienonnettuna

Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin. Annostele voi (kostutetun) leivinpaperin palan päälle kuvan osoittamalla tavalla.


Kääri tiiviksi n. 2-3 cm halkaisijaltaan olevaksi rullaksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään.


Voin voi jähmettää myös pakastimessa, erityisesti, jos on kiire. Leikkaa jähmettyneestä voista sopivan paksuisia nappeja ja tarjoa grillatun ruoan lisäkkeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti