maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ritareita grillissä

Köyhät ritarit eivät ole oikeastaan muuta kuin paistettua vehnästä, hilloa ja kermavaahtoa. Näiden kolmen tekijän summa on kuitenkin ihanan perinteinen jälkiruoka, joka maistuu niin nuoremmille kuin vanhemmillekin herkkusuille. Meidän keittiössä kokki on ainut pullahiiri, mutta laadunvalvojankin saa puputtamaan pullapitkon jämiä köyhäreiden muodossa.


Grilli on käynyt kuumana takapihallamme monena iltana, ja yhtenä sellaisena halusin kokeilla ritareiden valmistusta normaalista pannupaistosta poiketen grilliritilällä. Näin saa nimellisesti hieman eksotiikkaa ritareiden valmistukseen, ja muutenkin on hauska hyödyntää grilliä koko aterian ajan. Seuraavaksi varoituksen sanaset: valvo grillautuvia pullaviipaleita tarkasti paiston aikana, sillä ne kärvähtävät todella helposti! Valellaanhan viipaleet muna-maito-sokeri -seoksella, jolloin munan ja maidon proteiinit ja sokerin hiilihydraatit ovat suoraan kosketuksissa kuumuuteen ja valmiina palamaan mustaksi korpuksi pullan pintaan. Tästä kohtaa on sensuroitu kuva meidän ensimmäisestä pullaviipalesatsista, vaikka varoituksen tehokeinona se olisi varmasti vakuuttava.

Mikä ero muuten on köyhillä ja rikkailla ritareilla? Köyhiä ritareita tarjoat silloin, kun valmistat jälkiruoan vaaleasta leivästä. Rikkaat ritarit syntyvät pullaviipaleista. Tällä erottelulla on entisaikaan ollut ehkä enemmän merkitystä, kun vehnäpulla oli oikeasti hienompaa ja kalliimpaa herkkua. Olit sitten tekemässä köyhiä tai rikkaita ritareita, kummasakin voit hyödyntää hieman kuivahtanutta, jo biojäteastian laidalla keikkuvaa pullaa tai leipää. Tämä jälkkäri on siis varsin ympäristöystävällistä tarjottavaa, mikäli sillä voit hillitä bioastian täyttymistä!

Sinne tipahti kermavaahtonokare, ritarien ja
marjojen ihanaan sekamelskaan.

Valmistin ritareiden lisäkkeeksi mansikkasiirappia, josta tuli aivan mielettömän hyvää! Se sopisi monen muunkin jälkiruoan ja erityisesti jäätelön kastikkeeksi. Tätä tehdään meillä vielä uudestaan tänä kesänä!

KESÄISET KÖYHÄT RITARIT GRILLISSÄ

2 viipaletta pullapitkoa tai ranskanleipää/ruokailija (viipaleet saavat olla kuivahtaneita)

Kostusmaito:
2 kananmunaa
3 dl maitoa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Lisäksi:
kermavaahtoa
tuoreita marjoja
mansikka-kardemummasiirappia (ohje alla)
  1. Valmista kostutusmaito: Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää muut aineet. Sekoita hyvin.
  2. Kastele pulla- tai leipäviipaleet molemmin puolin kostutusmaidossa. Nosta grilliin ja grillaa molemmille puolille kaunis kullanruskea pinta (n. minuutti per puoli). Varo, ettei viipaleet pääse palamaan.
  3. Tarjoa lämpimien, grillattujen ritareiden kera kermavaahtoa, tuoreita marjoja ja mansikkasiirappia.

MANSIKKA-KARDEMUMMASIIRAPPI

2 dl mansikoita
2 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
  1. Laita mansikat ja vesi kattilaan, kuumenna ja keitä hiljalleen n. 5 minuuttia.
  2. Siivilöi mansikat pois ja siirrä muodostunut mehu takaisin kattilaan.
  3. Lisää joukkoon sokeri ja kardemumma. Kuumenna uudestaan. Kun liemi alkaa kiehua, keitä lientä kasaan ilman kantta, kunnes liemi alkaa paksuuntua siirappimaiseksi, n. 15-20 minuuttia. Vettä haihtuu pois ja liemen sokeripitoisuus kasvaa.
  4. Jäähdytä siirappi ja tarjoa jälkiruokien lisäkkeenä.
Tässähän voisi vaikka kylpeä, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti