torstai 19. heinäkuuta 2012

Mustikka-valkosuklaakakkua Riikalle

Eilen Riikan päivänä kahviteltiin ja kakuteltiin. Kakussa maistui tietysti mustikka. Kakkuohje on pitkä ja perusteellinen, siksipä alkuspiikki on sitäkin lyhempi. Älkäät te taitavat leipurit kuitenkaan jättäkö ohjetta lukematta rautalankatason takia! Tällä ohjeella vähemmän leiponutkin pääsee alkuun.



Kakkupohja:
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa

  1. Valmistele ensin kakkuvuoka (n. 2 ½ l) paistokuntoon. Käytä mieluusti irtopohjavuokaa. Voitele ja jauhota vuoka kauttaaltaan. Jauhottamiseen voit käyttää korppujauhoja, mannaryynejä tai esimerkiksi kookoshiutaleita.
  2. Vaahdota sähkövatkaimella aluksi pelkkiä munia hetki ja lisää sitten sokeri ohuena nauhana. Huoneenlämpöiset munat vaahtoutuvat parhaiten, samoin hieman ”vanhat” munat. Sokerina voit halutessasi käyttää erikoishienoa siro-sokeria, joka liukenee nopeasti ja sitoo hyvin ilmaa.Vaahdota valkoiseksi vaahdoksi, joka pysyy vatkaimen päässä tai jolla saat muodostettua taikinan pintaan pysyvän kuvion.
  3. Siivilöi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja kardemumma, vaahtoon. Siivilöinti estää paakkujen muodostumisen ja ilmaa sekoittuu samalla lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi käsin, esimerkiksi talouskaapimella. Älä sekoita liikaa, ettei muodostu sitkoa ja vaahto laske. Sekoita kuitenkin niin, että taikinaan ei jää jauhopaakkuja.
  4. Kaada vuokaan ja kypsennä 175 asteessa pohjan koosta riippuen 30–45 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummumaan, peitä foliolla.
  5. Anna pohjan levätä vuossa 10 minuuttia ennen kumoamista. Kumoa puhtaalle, kevyesti sokeroidulle leivinpaperille. Jäähdytä vuoka päällä, jotta kosteus ei haihdu kakkupohjasta. Kakkupohja kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta se tiivistyy hieman ja ovat helpompi leikata.
TÄYTTEET:

Mustikka-curd

400 g mustikoita
150 g hillosokeria
150 g voita
  1. Voit valmistaa curdin jo hyvissä ajoin ennen kakun täyttämistä.
  2. Mittaa mustikat ja hillosokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja keitä n. 20 minuuttia.
  3. Soseuta massa sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Lisää mustikan joukkoon huoneenlämpöinen voi nokareina. Sekoita voimakkaasti sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Jos voi tuntuu erottuvan, jatka voimallista sekoittamista sauvasekoittimella, kunnes voi emulgoituu.Voit valmistaa samalla ohjeella curdia myös muista marjoista, esim. mustaherukoista tai puolukoista.
      Valkosuklaamousse

4 liivatelehteä
1 dl maitoa
200 g valkosuklaata
2 kananmuna
4 rkl sokeria
3 dl kuohu- tai vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
  1. Valmista suklaamousse vasta juuri ennen kakun täyttämistä.
  2. Laita liivatelehdet 5 minuutiksi kylmään veteen pehmenemään.
  3. Kuumenna maito kiehuvaksi. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  4. Puserra liivatelehdet kuiviksi, lisää ne kuumaan suklaaseokseen ja jäähdytä haaleaksi.
  5. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.
  6. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa ja lisää suklaaseos siihen edelleen sähkövatkaimella vatkaten.
  7. Yhdistä kerma suklaa-munavaahtoon kaapilla nostellen.
Koristeluun:
½ l tuoreita mustikoita
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

4 dl vispikermaa
1 prk (250g) maitorahkaa
sokeria
vaniljasokeria

KAKUN KOKOAMINEN
  1. Kakkupohjan leikkaaminen: Leikkaaminen kannattaa tehdä sahalaitaisella, isolla veitsellä. Pohjan reunaan voi leikata kohdistusmerkin eli pystyviillon, joka kakkuja kootessa auttaa kohdistamaan pohjat oikein. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Leikkaaminen alkaa veitsen työntämisellä pohjan sisään, keskustaan. Tämän jälkeen aletaan sahata rauhallisesti, ympyränmuotoista kakkua koko ajan pyörittäen ja veitsen terä kakun keskipisteessä. Pyri pitämään veitsi suorassa tasossa, jotta kaikista pohjista tulee yhtä paksut.
  2. Valmista kostutusliemi 2 ½ dl:sta maitoa ja 2 tl:sta vaniljasokeria.
  3. Kokoa kakku tarjoilulautaselle, käytä irtopohjavuoan reunaa apuna kokoamisessa, jotta reunoista tulee tasaiset. Nosta alin pohjan osa lautaselle reunan sisään, kostuta pohja pullasudilla. Levitä pohjalle n. ½ mustikka-curdista ja sitten ½ moussesta. Nosta keskimmäinen pohja päälle, kostuta ja levitä taas kerros curdia (jätä n. ½ dl koristelua varten) ja loppu mousse. Nosta päällimmäinen pohja paikoilleen ja muista kostuttaa sekin.
  4. Nosta kelmutettuna jääkaappiin kostumaan.
  5. Koristelu: Irrota varovasti irtoreuna kakun ympäriltä. Levitä säästämäsi curd kakun päälle (ei tarvitse levittää reunoille). Laita mustikat kakun päälle, curd toimii liimana ja pitää mustikat paikallaan. Valmista hyytelösokerista liemi kiehauttamalla vesi kattilassa ja lisäämällä hyytelösokeri joukkoon. Kiehauta vielä seos, jotta sokeri liukenee kokonaan, ja anna jäähtyä hetki, kunnes liemi on hiukan paksuuntunut. Sivele lientä mustikoiden päälle lusikalla tai pullasudilla.
  6. Valmista kuorrutuskermavaahto vatkaamalla kerma, lisäämällä joukkoon rahka ja maustamalla sokereilla. Sivele ennen pursotusta ohut kerros kermaa kakun reunalle. Jos pursotukseen jää pieniä rakoja, tuolloin kakkupohja ei näy pursotuksen välistä. Siirrä kerma pursotuspussiin ja tee reunoihin haluamasi pursotus. Hyviä pursotusmalleja ja -ohjeita löydät Kinuskikissan sivuilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti