Vaikka
sipulin pilkkominen käy kesäaikaan helpommin ilman niiskutusta ja
punoittavia silmiä, ajattelin muistutella vinkin tehokkaaseen ja
kyynelettömään sipulin pilkkomiseen. Kyynelten muodostuminenhan
johtuu sipulin sisältämistä rikkiyhdisteistä. Ne vapautuvat
sipulia pilkottaessa, kun kasvin solurakenne rikkoontuu.
Rikkiyhdisteet haihtuvat kaasuna ilmaan ja matkan varrella silmän
kosteuden eli veden kohdatessaan muodostavat rikkihappoa. Silloin
kyynelnestettä alkaa muodostua pikavauhtia lisää laimentamaan
rikkihappopitoisuutta ja kuljettamaan rikkihappoa pois silmästä.
Tämän me aistimme kyynelehtimisenä.
Näyttipä
pieni kemisti ottavan minussa taas vallan :) Mutta miten sitten estää
edellä kuvattu ketjureaktio? Sääntö numero yksi: käytä terävää
veistä ja nimenomaan veistä; koneellinen sipulin pilkkominen rikkoo
kasvin solurakenteita huonolla tavalla ja rikkiyhdisteitä pääsee
vapautumaan ilmaan paljon. Terävä veitsi rikkoo vähemmän
solurakennetta ja rikkiyhdisteita vapautuu vähemmän. Laita
liesituuletin päälle tai avaa ikkuna, niin haihtuville aineille
löytyy reitti ulos sisäilmasta. Veden alla operointi estää myös
rikkiyhdisteiden pääsemisen silmään. Niksi-pirkka-tyyppinen
vinkki on käyttää uimalaseja sipulin leikkuupuuhissa ja
piilolinssit toimivat hyvin myös muurina sipulin ja silmän välillä.
Jostain luin myös, että jos pitää suuta auki sipulia pilkoessa, rikkiyhdisteet päätyvät suuhun silmän sijasta ja suu
pystyy paremmin torjumaan rikkihappoa! Keitetyssä ja pakastetussa
sipulissa rikkiyhdisteiden muodostumista ohjaava entsyymi on
tuhoutunut ja niitä pilkottaessa silmät säilyvätkin kuivina.
Ohje
oikeaoppiseen sipulin hienontamiseen löytyy myös täältä.
Sipulikyynelten
teoria sikseen, kesäsipulit innoittivat kokeilemaan kahta
sipuliruokaa saman päivän aikana. Ensin valmistin sitrusmarinoituja
sipuleita Hyvä terveys-lehden ohjeella, ja illemmalla vielä
lämpimiä sipulileipiä Taina Salovaaran Ruokaa rakkaudella
-kirjasta. Molemmat ruokalajit meni kyllä mulla
itkuhyvää-kategoriaan, suosittelen! Kaiken ytimessä siis edullinen
ja terveellinen perusraaka-aine: sipuli.
SITRUSMARINOIDUT
KESÄSIPULIT
8
kesäsipulia
2
rkl oliiviöljyä
2
rkl sitruunamehua
1
tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
½
tl suolaa
mustapippuriruohetta
3
rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä
- Poista sipuleista kannat ja huuhtaise ne. Jos sipulit ovat isoja, voit puolittaa ne.
- Keitä sipulit kevyesti suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia, kunnes ne pehmenevät hieman. Kaada vesi pois.
- Sekoita marinadin aineet keskenään ja valuta se sipulien päälle.
- Anna marinoitua ainakin tunti, pari.
- Paahda auringonkukan siemenet kuumalla pannulla ja ripottele ne sipuleiden päälle juuri ennen tarjoilua.
Vinkkejä!
Voit valmistaa ruoan myös purjosta. Käytä purjon varsiosaa,
keittoaika on pidempi kuin sipuleilla, n. 5-8 minuuttia. Paloittele
keitetty purjon varsi marinadiin. Tarjoa alkuruokana tai pääruoan
lisäkkeenä, haaleana tai kylmänä.
4
ruispalaa
1
rkl öljyä
25
g voita tai margariinia
1
valkosipulinkynsi
¼
dl silputtua persiljaa
1
nippu kesäsipuleita
juustoraastetta
(käytin maasdamia ja parmesania, emmental käy hyvin)
- Huuhdo sipulit ja puolita ne pitkittäin.
- Paista sipuleita pari minuuttia pannulla öljyssä, kunnes ne pehmenee hieman.
- Murskaa valkosipulit ja sekoita ne pehmeään voihin. Voitele leivät reilusti voilla.
- Jaa sipulit leipien päälle ja ripotte pinnalle juustoraastetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti