keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Vihdoin sitä itkettävän ihanaa!




Sipuli, tuo kyynelkanavien virtojen avaaja, on ihanista ihanin ruokien mauste, mutta myös hienostunut pääraaka-aine. Kesällä ei niin tarvitse huolehtia kyynelvirroistakaan, kun suloiset ja miedot kesäsipulit vihreine varsineen ovat tarjolla. Sipuli olisi mukava kasvatettava kasvimaallakin, mutta tällä kertaa myöhästyin sipulin istutussesongista. Ensi vuonna sitä on pakko saada palstalle! Nyt on tyydyttävä vain kauppojen tarjontaan kesäsipulirintamalla. Onneksi sipulinippuja löytyy nyt lähes kaupasta kuin kaupasta.


Vaikka sipulin pilkkominen käy kesäaikaan helpommin ilman niiskutusta ja punoittavia silmiä, ajattelin muistutella vinkin tehokkaaseen ja kyynelettömään sipulin pilkkomiseen. Kyynelten muodostuminenhan johtuu sipulin sisältämistä rikkiyhdisteistä. Ne vapautuvat sipulia pilkottaessa, kun kasvin solurakenne rikkoontuu. Rikkiyhdisteet haihtuvat kaasuna ilmaan ja matkan varrella silmän kosteuden eli veden kohdatessaan muodostavat rikkihappoa. Silloin kyynelnestettä alkaa muodostua pikavauhtia lisää laimentamaan rikkihappopitoisuutta ja kuljettamaan rikkihappoa pois silmästä. Tämän me aistimme kyynelehtimisenä.

Näyttipä pieni kemisti ottavan minussa taas vallan :) Mutta miten sitten estää edellä kuvattu ketjureaktio? Sääntö numero yksi: käytä terävää veistä ja nimenomaan veistä; koneellinen sipulin pilkkominen rikkoo kasvin solurakenteita huonolla tavalla ja rikkiyhdisteitä pääsee vapautumaan ilmaan paljon. Terävä veitsi rikkoo vähemmän solurakennetta ja rikkiyhdisteita vapautuu vähemmän. Laita liesituuletin päälle tai avaa ikkuna, niin haihtuville aineille löytyy reitti ulos sisäilmasta. Veden alla operointi estää myös rikkiyhdisteiden pääsemisen silmään. Niksi-pirkka-tyyppinen vinkki on käyttää uimalaseja sipulin leikkuupuuhissa ja piilolinssit toimivat hyvin myös muurina sipulin ja silmän välillä. Jostain luin myös, että jos pitää suuta auki sipulia pilkoessa, rikkiyhdisteet päätyvät suuhun silmän sijasta ja suu pystyy paremmin torjumaan rikkihappoa! Keitetyssä ja pakastetussa sipulissa rikkiyhdisteiden muodostumista ohjaava entsyymi on tuhoutunut ja niitä pilkottaessa silmät säilyvätkin kuivina.

Ohje oikeaoppiseen sipulin hienontamiseen löytyy myös täältä.

Sipulikyynelten teoria sikseen, kesäsipulit innoittivat kokeilemaan kahta sipuliruokaa saman päivän aikana. Ensin valmistin sitrusmarinoituja sipuleita Hyvä terveys-lehden ohjeella, ja illemmalla vielä lämpimiä sipulileipiä Taina Salovaaran Ruokaa rakkaudella -kirjasta. Molemmat ruokalajit meni kyllä mulla itkuhyvää-kategoriaan, suosittelen! Kaiken ytimessä siis edullinen ja terveellinen perusraaka-aine: sipuli.

SITRUSMARINOIDUT KESÄSIPULIT

8 kesäsipulia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
½ tl suolaa
mustapippuriruohetta
3 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä

  1. Poista sipuleista kannat ja huuhtaise ne. Jos sipulit ovat isoja, voit puolittaa ne.
  2. Keitä sipulit kevyesti suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia, kunnes ne pehmenevät hieman. Kaada vesi pois.
  3. Sekoita marinadin aineet keskenään ja valuta se sipulien päälle.
  4. Anna marinoitua ainakin tunti, pari.
  5. Paahda auringonkukan siemenet kuumalla pannulla ja ripottele ne sipuleiden päälle juuri ennen tarjoilua.
Vinkkejä! Voit valmistaa ruoan myös purjosta. Käytä purjon varsiosaa, keittoaika on pidempi kuin sipuleilla, n. 5-8 minuuttia. Paloittele keitetty purjon varsi marinadiin. Tarjoa alkuruokana tai pääruoan lisäkkeenä, haaleana tai kylmänä.

Sitruunan ja sipulin raikas liitto

LÄMPIMÄT SIPULILEIVÄT

4 ruispalaa
1 rkl öljyä
25 g voita tai margariinia
1 valkosipulinkynsi
¼ dl silputtua persiljaa
1 nippu kesäsipuleita
juustoraastetta (käytin maasdamia ja parmesania, emmental käy hyvin)

  1. Huuhdo sipulit ja puolita ne pitkittäin.
  2. Paista sipuleita pari minuuttia pannulla öljyssä, kunnes ne pehmenee hieman.
  3. Murskaa valkosipulit ja sekoita ne pehmeään voihin. Voitele leivät reilusti voilla.
  4. Jaa sipulit leipien päälle ja ripotte pinnalle juustoraastetta.
  5. Kuumenna leipiä 225 asteisessa uuninssa tai grillissä foliovuoassa, kunnes juusto sulaa.

    Yksinkertaista ja taivaallista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti