lauantai 21. heinäkuuta 2012

Sienikauden avaus

Sain ystävältäni menneenä nimipäivänäni lahjaksi rasiallisen vaaleaorakkaita. Mikä lahja se olikaan minunlaiselle ruoka-holistille! Tämän vuoden sienikausi näyttää siis alkaneen yllättävän aikaisin. Toisaalta pitää myöntää, että heinäkuu alkaakin jo kohta olla lopuilla ja elokuu odottelee jo aivan oven takana. Syksyä kohti tallustetaan väistämättä. Sateinen kesä lienee syyllinen aikaiseen sienisatoon ja toivattavasti myös runsaaseen sellaiseen. Ehkäpä kaikki sienten ystävät saavat nauttia tänä syksynä samanlaisista sieniapajista kuin edellisenä vuonna!

Aarre!

Vaaleaorakas oli minulle uusi tuttavuus, vaikka se on herkullinen kolmen tähden ruokasieni. Sienen tunnistaa epäsäännöllisen mallisesta, kerman valkoisesta tai hieman kellertävästä lakista, jonka alapuolella on tihuvasti pieniä, hauraita piikkejä eli oria. Sieni on myös malloltaan hauras ja halkeaa herkästi. Vaaleaorakasta voi käyttää sellaisenaan kaikenlaisiin sieniruokiin, joten se on ruoanlaittajan kannalta helppo ja mukava sieni. 

Huomaa hyvä tuntomerkki: piikit lakin alapinnalla

Sieniaarteeni päätyi lopulta kastikkeeseen ja lisäkkeeksi se sai nauhapastaa ja vuohenjuustoa. Simppeliä, mutta herkullista! Kypsensin sienet hyvin, koska joissain lähteissä niiden maun arvioitiin jäävän kitkeräksi, mikäli kypsennystä ei tehdä loppuun asti. Toisen vihjeen perusteella rapsutin orakkaat orattomiksi. Poistin siis lakin alapuolen piikit ruokalusikalla kaapimalla. Tämä oli puhtaasti esteettinen toimenpide: piikit irtoavat helposti sienestä ruokaan ja voivat tehdä ruoasta suttuisen näköisen. Mitään muuta haittaa niistä ei ole ja sienet voi pilkkoa sellaisenaankin valmistettavaan ruokaan.

VAALEAORAKAS-VUOHENJUUSTOPASTA (Kahdelle tosinälkäiselle tai neljälle pienempi ruokaiselle)



3 kesäsipulia
1 l vaaleita orakkaita
rypsiöljyä ja voita paistamiseen
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
n. 250 g tagliatelle-pastaa
200 g vuohenjuustoa

Koristeluun:
haluamiasi yrttejä

  1. Huuhdo ja hienonna sipulien vaalea osa ja muutama vihreä varsi silpuksi. Puhdista sienet sutimalla multa esim. pullasudilla. Hienonna sienet suupalan kokoisiksi paloiksi.
  2. Kuumenna tilkka öljyä ja nokare voita pannulla ja kuullota ensin sipulia minuutti, pari, kunnes se pehmenee hieman.
  3. Lisää sienet ja paista, kunnes neste irtoaa ja haihtuu pannulta. Lisää ruokakerma ja mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Anna kastikkeen hautua 5-10 minuuttia.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  5. Kuutioi vuohenjuusto suupalan kokoisiksi paloiksi.
  6. Sekoita kastike kypsän ja valutetun pastan joukkoon. Sekoita viimeiseksi joukkoon vuohenjuusto, jotta se ei sulaisi aivan mössöksi. Annostele lautasille ja koristele yrteillä. Itse koristelin annoksen vesikrassilla.

    Vesikrassin voi käyttää lehtineen ja varsineen muiden vihannesten tapaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti