torstai 12. heinäkuuta 2012

Unohdettu herkku



Broilerin maksa on herkullinen raaka-aine, joka on itselläni ollut unohduksissa pitkän aikaa. Sitä saa ihme kyllä vähän pienemmistäkin ruokakaupoista pakasteena, ja hinta ei päätä huimaa. Maku on naudan maksaa pehmeämpi ja rakennekin jotenkin samettisempi. Broilerin maksasta valmistuu herkulliset pateet ja maukkaat kastikkeet, mutta meillä se unholasta noustuaan päätyi mukaan upouuden pallogrillin neitsytmatkalle.

Broilerin maksan käsittely on helppoa: siitä ei tarvitse kalvoja poistella, kuten naudan maksasta ja pienen kokoisia maksoja on helppo käsitellä. Maksa kypsyy nopeasti ja sen voi jättää sisältä hieman punertavaksi ja meheväksi. Maksaruokien kompastuskivi onkin usein kuivuminen, joka on seurausta liian pitkästä tai kovasta kypsennyksestä. Salvia sopii hyvin maksaruokien mausteeksi. Se poistaa rasvan makua raaka-aineesta ja korostaa hienosti lihaisaa makua.

Maku-lehden reseptipankista löytämäni herkullinen broilerinmaksavarras-ohje, uusi grilli ja pakastimessa käyttöä odotellut maksapaketti yhdistyivät siis eräänä arki-iltana takapihallamme mingrillijuhlissa. Kyytipojaksi vartaille kehittelin omasta päästäni perunasalaatin, joka tekee kunniaa alkukesän juuressadolle: Uudet perunat ja porkkanat sekä makoisat retiisit kesäyrteillä höystettynä toimivat vartaiden kanssa kiitettävästi. Maksaruokia vähemmän nauttineen laadunvalvojan arvio kokonaisuudesta: hyvää oli!

BROILERINMAKSAVARTAAT (4 annosta)


n. 600 g broilerin maksaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
170 g pekonia
1 dl tuoretta salviaa
5 kpl punaista kesäsipulia
varrastikkuja
  1. Sulata maksat pakkauksen ohjeen mukaisesti ja laita varrastikut likoamaan kylmään veteen ainakin puoleksi tunniksi.Valuta ja kuivaa sulanut maksa talouspaperiin. Ripottele pintaan suolaa ja mustapippuria.
  2. Leikkaa 8 pekoniviipaletta puoliksi ja levitä ne leikkuulaudalle. Nosta salvianlehti jokaiselle pekonipalalle ja kääri maksapalan ympärille. Pujota neljä pekoni-maksapakettia vuorotellen sipulinlohkojen kanssa neljään vartaaseen.
  3. Grillaa broilerinmaksavartaita miedolla lämmöllä välillä käännellen. Broilerin maksa on herkullisimmillaan hieman punertavana. Koristele broilerinmaksavartaat halutessasi tuoreilla salvianlehdillä.
Lautaselle päätyi myös bratwurstia ja oman maan ensimäiset salaatinlehdet

PERUNASALAATTI KESÄJUUREKSISTA
10 kpl uutta perunaa
5 kpl varhaisporkkanaa
5 kpl retiisiä
2 kpl kesäsipulia
nippu tilliä
1-2 rkl kapriksia

Kastike:
1 dl majoneesia
½ prk kermaviiliä
suolaa
mustapippuria rouhittuna
1 tl sinappia

  1. Pese ja keitä perunat ja porkkanat juuri ja juuri kypsiksi. Niiden on hyvä olla hieman napakoita, jotta ne eivät mene mössöksi salaatissa.
  2. Viipaloi perunat ja porkkanat, huuhdo retiisit ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Huuhdo ja viipaloi myös sipuli. Laita pilkkomasi ainekset kulhoon ja lisää myös tilli hienonnettuna sekä kaprikset.
  3. Sekoita kastikkeen aineet yhteen ja lisää juuresten joukkoon. Sekoita.
  4. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa noin puolisen tuntia ja tarjoa grilliruoan lisäkkeenä.

    Pallogrilli neitsytmatkallaan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti